`Ik vind alles best, behalve fysiek geweld'

Australië strijdt vanavond en woensdag met Uruguay om een plaats op het WK voetbal. Bondscoach Guus Hiddink moet voorkomen dat de Socceroos in oude fouten vervallen.

Guus Hiddink laat zich niet zo snel gek maken. De 59-jarige oefenmeester bleef dan ook de rust zelve toen Uruguay een paar dagen voor het eerste treffen met Australië het aanvangstijdstip opeens wilde vervroegen na die eerst zelf verlaat te hebben. De Zuid-Amerikanen hadden in een poging om de formatie van bondscoach Hiddink dwars te zitten zichzelf in de vingers gesneden. In de aanloop naar de dubbele confrontatie om een plaats op het WK voetbal waren de officials van Uruguay ervan overtuigd dat Australië voor de terugkeer naar hun land afhankelijk was van een lijndienst, die tegen middernacht uit Chili zou vertrekken. Uruguay zou aanvankelijk vanavond na de thuiswedstrijd met een charter naar Sydney vliegen. Om de Australiërs te sarren besloot Uruguay het aanvangstijdstip van het eerste duel dusdanig te verlaten dat de ploeg van Hiddink de vlucht zou missen.

In de aanloop naar de wedstrijd in Montevideo bleken de rollen plots omgekeerd. Luchtvaartmaatschappij Qantas zette speciaal voor de nationale voetbalploeg van Australië een vliegtuig in, terwijl het gastland zonder vervoer kwam te zitten. Op aandringen van Uruguay ging de FIFA overstag om het duel nu weer te vervroegen. Als compromis werd zes uur in de avond (plaatselijke tijd) overeengekomen. Hiddink reageerde koeltjes op de actie van Uruguay. ,,Dit leidt ons niet af'', zei de Nederlander deze week vanuit het trainingskamp in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hij had de eerste slag in de psychologische oorlogsvoering gewonnen.

Vrijwel direct nadat Hiddink deze zomer inging op het aanbod om Australië te coachen, liet hij onderzoeken wat er vier jaar geleden allemaal mis was gegaan. De technisch directeur en trainer van PSV las in de verslagen hoe de groengele formatie in 2001 was bespuwd, geschopt en geslagen bij hun aankomst in Montevideo. Bagage raakte zoek en spelers werden 's nachts uit hun slaap gehouden. Nadat thuis met 1-0 was gewonnen, ging Australië in het Estadio Centenario kansloos met 3-0 ten onder: weg WK-droom. ,,Vorige keer is de ploeg heel raar bejegend'', weet Hiddink. ,,Alles wat in mijn vermogen ligt om dingen te voorkomen, zal ik gebruiken. Ik heb direct bekeken wat er allemaal mogelijk was. Zo heb ik mijn contacten aangeboord om een trainingskamp in Argentinië te beleggen. Daar heb ik wat ideeën op losgelaten. Zo kwam ik terecht bij de accommodatie van voetbalclub San Lorenzo. Ook in het geval van die charter zat ik er direct bovenop. Misschien dat je er niet mee kan voorkomen dat een bal binnenkant paal erin vliegt, maar alles wat je zelf kunt managen moet je doen.''

Als voormalig coach van clubs als Fenerbahçe, Valencia, Real Madrid en Betis Sevilla weet Hiddink als geen ander hoe hoog de gemoederen op kunnen lopen. Zo werd de oud-voetballer zelf in 1990 ontgroend als coach van Fenerbahçe in Istanbul. ,,Ik kwam daar als een nuchtere Noord-Europeaan in een heel andere wereld terecht. Passie werd daar met hoofdletters geschreven. Mensen sprongen daar van de brug als het met de club even niet goed ging. Mijn eerste wedstrijd ging dik verloren. Na een chaotisch verlopen persconferentie dacht ik na een uur of drie naar mijn hotel te kunnen. `Wacht nog maar even, mister', zeiden ze. Na nog een paar uur werd ik in een auto weggebracht. En nog kreeg ik van alles naar me toe gegooid. `Waar ben ik nu dan weer verzeild geraakt?', dacht ik.

,,Een paar weken later werd ik op handen vanuit het vliegtuig naar mijn auto gedragen toen we met Fenerbahçe van Atalanta Bergamo wonnen. Je leert je wapenen tegen bepaalde zaken. De eerste keer dat ik voorin de bus zat in Turkije vloog er een steen door de ruit. Ik zat onder het glas. De keren daarna heb ik de gordijntjes dichtgedaan. Het is altijd wel een beetje angstig. Wennen doe je daar niet aan.''

Ook het spelen in Uruguay is voor Hiddink geen nieuwe ervaring. Zo was hij als coach van Zuid-Korea al eens te gast in het land dat twee keer wereldkampioen voetbal werd. Grote problemen verwacht hij niet. ,,Voetbal wordt steeds internationaler en grootschaliger. De sport is volwassenen geworden. Flauwigheden zoals het wakker houden van spelers kom je niet meer tegen. Aan de andere kant heeft het ook wel wat als de spanning oploopt. Dat maakte ik met Real Madrid ook mee als we naar Barcelona moesten. Het is ook vaak een soort spelletje. Zolang het maar niet met fysiek geweld gepaard gaat, vind ik alles best.''

Hiddink deinst er zelf ook niet voor terug om voor een wedstrijd een rookgordijn op te trekken. Om zijn elftal in de rol van underdog te manouevreren, spreekt de coach van ,,een bijna onmogelijke missie''. Hij zal vanavond pas op het laatste moment de opstelling van zijn ploeg bekendmaken. En als iets hem niet zint, schroomt hij niet in te grijpen.

Toch stelt Hiddink dat het lastig te bewijzen is hoe groot de invloed is van psychologische oorlogsvoering. De bondscoach van Australië kan zich slechts één wedstrijd herinneren waarin hij zijn tegenstander aanwijsbaar wist te verrassen. ,,Dat was in 1988, tijdens mijn eerste periode bij PSV. We moesten thuis tegen FC Porto en hadden laten doorschemeren dat we heel verdedigend zouden gaan voetballen. Bij rust stonden we dik voor. We wonnen uiteindelijk met 5-0.''