`Ik doe niet meer mee aan het pop-circus'

Zangeres Sinéad O'Connor treedt woensdag op in Den Haag. Ze is rastafari en maakte een cd met reggae- nummers. Van haar oude werk moet ze niets meer hebben. ,,Ik houd me bezig met spirituele zaken.''

Na enkele jaren van afzondering, is Sinéad O'Connor terug. Ze maakte de cd Throw Down Your Arms met uitsluitend covers van reggae-nummers, en ze is nu op tournee met de crème van de Jamaicaanse muziekscene, onder wie Robbie Shakespeare op bas en Sly Dunbar op drums. Woensdag verzorgt O'Connor de opening van het Crossing Border-festival, in een uitverkocht Theater aan het Spui in Den Haag.

Sinéad O'Connor (1966, Dublin) werd eind jaren tachtig beroemd om haar wonderbaarlijke stem, die ze liet galmen als tegen een rotswand. Haar debuut-cd The Lion & The Cobra (1987) en zijn opvolger I Do Not Want What I Haven't Got (1990) met daarop de door Prince geschreven single Nothing Compares 2 U, waren een internationaal succes. Later deed ze vooral van zich spreken door woedende uitbarstingen tegen de paus, die in Amerika leidden tot cd-verbrandingen. O'Connor wilde niets meer met de popindustrie te maken hebben. Ze vestigde zich op het Ierse platteland, en wijdde zich aan haar drie kinderen.

Een paar dagen geleden was O'Connor in Londen. Per telefoon vertelt ze over haar nieuwe muzikale koers.

Hoe hebt u de liedjes voor `Throw Down Your Arms' gekozen?

,,Het zijn vooral nummers van Burning Spear, Lee Perry en Israel Vibration, uit de jaren zeventig. Dit zijn de liederen die me de afgelopen twintig jaar steun hebben gegeven. Het zijn mijn reddingsboeien. Ik wil ze nu aan anderen doorgeven, misschien hebben ze er iets aan. Nummers als Jah Nu Dead, Prophet Has Arise, Marcus Garvey heb ik gekozen om hun religieuze betekenis, ze gaan over het Rastafari-geloof. Ik noem deze cd dan ook geen reggae-album maar een Rasta-album. Die religieuze component was belangrijk, want dat is hoe ik nu werk. Ik doe niet meer mee aan het pop- en rockcircus. Ik houd me bezig met spirituele zaken.''

Waarover gaat `Jah Nu Dead'?

,,Het gaat over de religie die mensen weghoudt van God. Religie heeft een nadelig effect op ons spirituele leven. Dit lied zegt dat er een God is ondanks religie. Dat is voor mij de waarde van Rastafari. Het redde God van religie.''

Hoe bestudeert u het Rastafari-geloof?

,,Door naar de muziek te luisteren. Die zorgt voor de overlevering.''

Houdt u ook van andere religieuze muziek?

,,Ik houd niet van christenrock, maar verder houd ik van alle religieuze muziek: soefi-liederen, gospel. Ik doe gregoriaanse zang als warming-up voor de show.

,,Ik ben nu mijn volgende cd aan het schrijven. Die gaat Theology heten. Het wordt een akoestische plaat, met alleen gitaar en zang. De liedjes zijn gebaseerd op de heilige boeken over de profeten. Die geschriften wil ik tot leven brengen. Ook de muziek staat in dienst daarvan: die moet een eenzame klank hebben, de profeet als `lone wolf'. Ik bestudeer de bijbel sinds mijn kinderjaren. Ik heb altijd een grote liefde gehad voor Jeremia, omdat hij het enige kind was, en ik ben geobsedeerd door Solomon. Ik houd me ook bezig met de eigentijdse profeten, zoals Marcus Garvey, Martin Luther King, Muhammad Ali.''

Waarom Ali?

,,Omdat hij zei `Ik ben de beste'. Ali besefte wat het effect was van de slavernij op het zwarte volk: het ondermijnen van je zelfbeeld. Dat raakte een snaar bij mij, want wij Ieren hebben dat ook, door de verwoestende werking van religie. Muhammad Ali wilde de mensen leren om van zichzelf te houden. Dat is nu een trend: kijk in de spiegel en vertel jezelf dat je prachtig bent.''

Zijn er meer vrouwen op Jamaica die reggae zingen?

,,Nee, ik heb ze niet gehoord. Alleen mannen houden zich met rasta-muziek bezig. Ik vroeg mijn muzikanten hoe dat zit, en ze zeiden: `De vrouwen blijven thuis om voor de baby's te zorgen'. Daar moest ik om lachen en kotsen tegelijk.

,,Ze vonden het grappig dat ik het wél deed: een klein Iers vrouwtje dat die machtige nummers op zich neemt.''

Zal uw concert uitsluitend uit reggaenummers bestaan?

,,Ik zing niets meer van mijn oudere platen. Daar heb ik afstand van gedaan. Bij mijn concert spelen we de plaat en een paar Nyahbingy-liedjes. Nyahbingy is hardcore religieuze muziek uit Jamaica, met een speciaal drumgeluid: de funde.''

Hoe gaat het nu met u?

,,Ik geniet van deze tournee dankzij de geweldige muzikanten. We zijn samen een soort familie, het is als `dying and gone to heaven'. Maar ik mis mijn kinderen heel erg. Dat blijft pijnlijk.''

`Throw Down Your Arms' is uitgebracht door V2 Records (0030162MIN). Sinéad O'Connor treedt op 16 november op, Theater a/h Spui, Den Haag.