Goed nieuws van telecombedrijf Telefónica

Eindelijk goed nieuws van een telecomgigant. Een sprankelend derde kwartaal heeft Telefónica er toe aangezet zijn verwachtingen voor dit jaar naar boven bij te stellen. Dat was een opluchting voor beleggers, nadat France Telecom en Deutsche Telekom hun verwachtingen temperden en de prestaties van British Telecom minder werden. De bijstelling is vooral goed nieuws voor Cesar Alierta, Telefónica's topman, die een pak slaag heeft gekregen wegens het kopen van de Britse aanbieder van mobiele telefonie O2. Hij heeft nu weer krediet opgebouwd bij beleggers, die na de transactie meer dan 3 miljard euro van Telefónica's beurswaarde zagen weggevaagd.

Alierta heeft laten zien dat Telefónica organisch kan groeien. Het concern baseerde zijn bijgestelde verwachting op de sterke prestaties van zijn Spaanse divisie voor vaste telefonie en breedband, waar de inkomsten met meer dan 4 procent stegen. Dat is meer dan de meeste Europese branchegenoten.

Het probleem is dat Telefónica misschien niet in staat zal zijn het tempo hoog te houden. De concurrentie neemt toe. Volgend jaar zal zwaar worden als France Telecom rendement wil boeken op zijn overname voor 4,6 miljard euro van het Spaanse telecombedrijf Amena. Daarnaast wil kabelexploitant Ono, die concurrent Auna in juli opkocht, zijn klantenbestand 50 procent uitbreiden.

Bovendien zijn concurrenten van plan met goedkope internettelefoondiensten te komen. Daardoor zou de daling van Telefónica's inkomsten uit de vaste telefonie, die tot nu toe minder groot is geweest dan die bij de concurrentie, in een stroomversnelling terecht kunnen komen.

Dat zijn niet de enige redenen voor beleggers zich zorgen te maken. Alierta kan door een binnenlandse groeivertraging in de verleiding komen elders groei te kopen.

Telefónica heeft al een deel van zijn premie ten opzichte van andere Europese aanbieders moeten inleveren. Het loopt het risico als houdstermaatschappij te worden gezien, met nauwelijks geïntegreerde belangen van de Tsjechische Republiek tot Groot-Brittannië, Spanje en Latijns-Amerika. In dat geval zal Telefonica met een korting worden geconfronteerd.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

Menno Grootveld [rabotnik@xs4all.nl]