Gek van Bauer!

Nu smartlapzanger Frans Bauer en de Tros ruziënd over straat rollen, kiest Albert Verlinde partij voor d'oprechte Hollandse schnitzeleter

Ik ben een echte fan van Bauer. Niet alleen van Jack, de hoofdpersoon van de Amerikaanse serie 24, maar vooral van Frans, het gezicht van de Nedersoap Slapen met de Bauers die de afgelopen week in hoge frequentie op bijna alle tv zenders uitgezonden is. Want iedere zichzelf respecterende showrubriek besteedde aandacht aan de grootste tv-rel van dit seizoen.

Voor iedereen die niet weet wat er aan de hand is en Frans nog steeds associeert met ongecompliceerde vaderlandse meezingers en smartlappen leg ik het nog een keer uit. Frans is zelf een beetje een smartlap geworden. Hij heeft een nieuw album gemaakt en ter promotie van het zilveren schijfje dat bij deze zanger nooit lang zilver blijft maar in een dag tijd al goud of platina kleurt had hij de actie Slapen bij de Bauers bedacht. Fans konden aangeven waarom ze de nacht graag bij Frans thuis door zouden brengen en de origineelste actie zou als prijs beloond worden met een echte logeerpartij.

Leuk bedacht maar deze marketingdroom werd al snel een nachtmerrie. De campagne werd namelijk neergelegd bij Radio 538, de grootste zender van Nederland, die zelden Bauer draait maar natuurlijk niet vies is van een spraakmakende actie. Omdat Radio 538 sinds een paar maanden deel uitmaakt van John de Mol's Talpa-imperium was de link naar TV snel gelegd. De speurtocht naar het ideale slapie van Frans zou ook leuke televisie opleveren, dus kondigde Talpa groots de serie Slapen bij de Bauers aan en toen werden er wat mensen wakker geschud.

Frans zou namelijk helemaal niet voor Talpa-tv mogen werken, omdat hij een contract bij de TROS heeft lopen waarin staat dat alles wat er om zijn persoon aan programma's bedacht wordt eerst bij de grootste familie van Nederland neergelegd wordt. Dat was niet gebeurd, dus was TROS-voorzitter Karel van Dodewaerd kwaad. Hij verbood de uitzending en eiste dat Frans de actie alsnog bij de TROS zou aanbieden. Het management van Frans had blijkbaar al een contract met Talpa gesloten waar ze niet meer onderuit konden en dus moesten de fans van Frans hulpeloos toezien hoe de twee partijen die samen regelmatig een zeecruise als ledenactie gemaakt hadden nu relatietechnisch het schip in gingen. Een van de grootste hits van Frans heet Heb je even voor mij maar de twee partijen maakten geen tijd voor elkaar vrij. Ze rolden ruziënd over straat en maakten elkaar in de diverse entertainmentrubrieken uit voor rotte vis.

Op het moment dat ik dit schrijf is de status dat de serie bij Talpa gewoon doorgaat en dat de TROS Frans boycot. En ik zit met een moeilijk dilemma. Het maakt me namelijk niks uit of Frans bij Talpa of de TROS uitgezonden wordt. Ik ben fan van Frans al vanaf het moment dat hij in mijn radioshow bij Radio Noordzee optrad. Ik heb hem altijd gesteund en was blij dat hij met de serie De Bauers de weg naar het hele grote publiek eigenlijk gevonden had. Frans is namelijk zo eerlijk als goud. Hij is de leuke buurjongen die je het beste gunt en die ondanks de miljoenen die hij verdient de typische Hollander blijft die Chinees bestelt, schnitzel eet en op zondagmiddag met zijn Mariska van een zelfgemaakt kommetje soep geniet. Zo'n man mag niet omstreden zijn. Er mag geen smet op zijn onschuldige imago zitten. Daarom begin ik hier vandaag op deze pagina de actie Waken bij de Bauers. We laten ons onze Frans niet afpakken door hebberige managers, ambitieuze zenders en teleurgestelde omroepen. De slopers van de Bauers moeten gestopt worden. Frans moet Frans blijven.

Voor alle fans.