Gebrek ideeën bij Siemens

Beleggers hadden gehoopt dat Klaus Kleinfeld de resultaten over het vierde kwartaal van Siemens zou gebruiken om meer licht te werpen op zijn plannen voor de twee ondermaats presterende divisies van het Duitse elektronicaconcern, die voor zakelijke diensten (SBS) en die voor communicatie (Com).

De slechte cijfers van deze twee divisies, in vergelijking met de goede prestaties van de industriële divisies van het concern, zet de aandelenkoers al geruime tijd onder druk. Maar Siemens' topman heeft weinig gezegd dat er op duidt dat hij een overtuigende strategie voor beide divisies achter de hand heeft.

Siemens heeft miljarden euro's gestoken in het waardevernietigende Com, dat zowel mobiele als vaste telefonie omvat. Maar Com heeft sinds 2001 ongeveer 1 miljard euro verlies geleden. De operationele winst daalde naar 53 miljoen euro in het vierde fiscale kwartaal, tegen 286 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijf stak geld in het afstoten van arbeidsplaatsen en de winstmarges bleven onder druk staan. Na Ericssons overname van Marconi's operationele bezittingen is de consolidatie van de sector in volle gang. Maar Kleinfeld wil niet zeggen of hij in dit proces als consolidator of als verkoper wil optreden. Beleggers zouden teleurgesteld zijn als Siemens zich zou beperken tot de rol van toeschouwer.

Kleinfeld gaf ook geen nadere aanwijzingen over zijn plannen met de worstelende SBS-divisie. Eerder dit jaar kondigde hij een streng bezuinigingsdoel van 1,5 miljard euro aan. Maar hij moet nog steeds zeggen hoe hij dat denkt te bereiken.

Kleinfeld zei vertrouwen te hebben in de toekomst van Siemens. Hij weigerde echter harde voorspellingen te doen over de bedrijfsvooruitzichten voor 2006 en daarna, en verklaarde dat hij geen winstdaling verwacht. Hij maakte daarentegen wel plannen bekend om de jaarlijkse dividenduitkering te verhogen van 1,25 euro per aandeel naar 1,35 euro. Maar dat zal waarschijnlijk geen indruk maken op beleggers, gezien het feit dat de meesten hoopten op een aandeleninkoopplan.

Het aandeel wordt verhandeld op 14,5 maal de winst over 2006, vergeleken met een gemiddelde - onder wereldwijd toonaangevende industriebedrijven - van 15,6 maal de winst, aldus Oppenheim. Totdat Kleinfeld beleggers ervan kan overtuigen dat hij een geloofwaardige strategie heeft ontwikkeld om de problematiek op te lossen, zal de koerskorting waarschijnlijk blijven.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

Menno Grootveld [rabotnik@xs4all.nl]