Fotograaf Lichfield overleden

De Britse royalty- en reclamefotograaf Lord Patrick Lichfield is gisteravond in Oxford op 66-jarige leeftijd overleden. Lichfield, een achterneef van koningin Elizabeth, werd vooral bekend als de officiële fotograaf van het huwelijk van kroonprins Charles en prinses Diana in 1981. Met zijn kleurige, ongedwongen foto's van de plechtigheid was hij een van de belangrijke vormgevers van het `sprookjeshuwelijk'.

Lichfield was enkele jaren assistent bij een reclamebureau, tot hij in de vroege jaren zestig besloot om voor zichzelf te beginnen. Mede dankzij zijn contacten binnen de koninklijke familie werd hij al snel een veelgevraagd royaltyfotograaf. Daarnaast maakte hij reisreportages voor Life, publiceerde modefoto's in de Amerikaanse Vogue en volgde het wel en wee in de glamourwereld: Mick and Bianca Jagger op hun huwelijksdag, de hertog en hertogin van Windsor in ballingschap.

Zijn meeste tijd besteedde de gentleman-fotograaf echter aan het maken van portretten, bijvoorbeeld van de zangeres Marsha Hunt, de acteur Michael Caine, de voetballer Pele, de Indiase premier Rajiv Gandhi en, vorige maand ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag, de Engelse ex-premier Margareth Thatcher. Ondanks de familiebanden en zijn staat van dienst bleef Lichfield voor het maken van foto's van de koningin Elizabeth ondergeschikt aan haar drukke agenda. Voor een statieportret ter gelegenheid van haar gouden regeringsjubileum in 2002 kreeg hij vijf minuten.

Zijn eerste opnames van de koningin maakte hij al op jeugdige leeftijd toen ze aanwezig was bij een cricketwedstrijd die hij met het team van Harrow speelde tegen Eton. De foto's werden in beslag genomen door haar bewakers.