Feyenoord geeft kijk in keuken

In navolging van Ajax en PSV geeft ook Feyenoord sinds kort een kijkje in de financiële keuken. Maar nog wel met enige vertraging.

Onlangs deponeerde de Rotterdamse voetbalclub, sinds vorig jaar een zogeheten naamloze vennootschap, de resultaten over het seizoen 2003-2004. Die volgens het jaarverslag ,,enigszins teleurstellende'' jaargang leverde een netto-verlies op 10,5 miljoen euro. Een jaar eerder, toen Feyenoord nog actief was in Champions League, resteerde nog een nettowinst van bijna 3 miljoen euro. In het seizoen 2003-2004 werd Feyenoord al in de tweede ronde van de UEFA Cup uitgeschakeld door het Tsjechische Teplice.

Het verlies werd geboekt op een omzet van 36 miljoen euro. Een jaar eerder lagen de inkomsten met 53 miljoen euro nog een stuk hoger. Vooral de revenuen uit recettes (van 18 miljoen naar 8,5 miljoen) en de uitzendrechten (van 7 naar 4 miljoen) liepen flink terug. Tegenover de lagere omzet stonden ook lagere kosten (van 48 naar 41 miljoen), mede een gevolg van lagere salarissen.

Door het slechte jaar was de financiële positie van Feyenoord ,,aanzienlijk verslechterd''. Zo nam het eigen vermogen van de club met 0,6 miljoen af tot 2,7 miljoen euro. Hiertegenover staan schulden die halverwege vorig jaar ruim 36 miljoen beliepen.

Nog onbekend is of Feyenoord vorig seizoen al uit de rode cijfers is geraakt. Onlangs verklaarde commissaris Paul Smits in een interview dat ,,het een geweldige uitdaging is om quitte te spelen'', als je ,,twee jaar achtereen'' de profijtelijke Champions League mist.

In het jaarverslag zelf wordt al voorspeld dat ,,de exploitatie het komend seizoen [2004-2005, red] wederom onder druk zal komen te staan en zullen bezuinigingen verder doorgevoerd moeten worden''. Inmiddels is Feyenoord bezig om via de oprichting van een spelersfonds de financiële situatie te verbeteren.

Vorige maand maakte Ajax bekend over vorig seizoen een nettowinst te hebben geboekt van 2,8 miljoen euro, op een omzet van 66,6 miljoen. PSV's resultaten zijn nog niet bekendgemaakt.