Eis: levenslang voor `dierenbeul'

Justitie heeft bij de Almelose rechtbank een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 49-jarige Rudolf K. uit Enschede. De man heeft een moord, drie pogingen tot moord en enkele tientallen gevallen van dierenmishandeling bekend.

K., voormalig tbs-patient, liet zich leiden door een bizarre seksuele behoefte. Hij sneed zowel van de man die hij vermoord heeft als van dieren de geslachtsdelen af om er thuis mee te experimenteren. Zowel de steekincidenten als de dierenmishandelingen veroorzaakten de laatste jaren veel onrust in Twente. De advocaat van K. pleit voor tbs, maar justitie acht dit niet zinvol.

De verdachte stond al eerder, van 1986 tot 1993, onder behandeling van een tbs-kliniek, na een veroordeling wegens een poging tot verkrachting. In 2003 is zijn tbs formeel beëindigd. K., die als schoonmaker werkte in een vleesverwerkend bedrijf, stapte 's nachts op de fiets om zijn misdaden te plegen. Aanvankelijk vierde hij zijn seksuele lusten vooral bot op schapen, pony's, paarden en andere boerderijdieren. In 2002 en 2003 stak hij in Enschede enkele mensen met een mes. Een 49-jarige zwerver overleed nadat hij in het Volkspark in Enschede in zijn slaap was overmeesterd.

Hoewel K. door een tipgever al in 2001 was genoemd als mogelijke dader van de dierenmishandelingen, kwam hij pas in augustus 2004 serieus in beeld als verdachte. Uit een analyse van de Nationale Recherche bleek dat het bij de steekincidenten en de dierenmishandelingen om dezelfde dader moest gaan. De naam van K. werd in beide onderzoeken genoemd.

Na een tevergeefse observatie – ingesteld met het doel hem op heterdaad te betrappen – werd K. in april 2005 aangehouden. Bij huiszoeking trof de politie een grote hoeveelheid pornografische knipsels aan. ,,Achteraf is het makkelijk concluderen dat hij eerder kon worden aangehouden, maar aanwijzingen zijn nog geen bewijzen'', aldus officier van justitie G. Dam.

Verschillende gedupeerden verwijten justitie dat niet alle twintig gevallen van dierenmishandeling die door K. zijn bekend, hem ten laste worden gelegd. Zij willen dit via het gerechtshof afdwingen om zodoende makkelijker een schadevergoeding te kunnen eisen. Volgens justitie voegen de overige gevallen ,,niets toe'' en is het niet waarschijnlijk dat K. de schadevergoedingen kan betalen.