Donkere wolken drijven over

Op zoek naar de gouden tip. Tijdens de Dag van het Aandeel lagen beleggers gisteren aan de voeten van beursgoeroes. Kan de Amsterdamse AEX-index echt weer naar 700 punten?

Uit de zaal klonk gelach, en op het podium kon ook Anders Moberg een snelle glimlach niet onderdrukken. De topman van supermarktconcern Ahold had zojuist drie keuzemogelijkheden gekregen van Peter Paul De Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Moest zijn voorganger Cees van der Hoeven de cel in voor zijn rol in het boekhoudschandaal dat Ahold bijna op de knieën dwong? Zou een taakstraf van twee weken werken in een supermarkt volstaan? Of, keuze drie, mocht Van der Hoeven rustig verder gaan en een positie bemachtigen in de Quote 500.

Als het aan Moberg ligt moet de voormalige topman van Ahold twee weken aan het werk in een supermarkt. Maar de Zweed was diplomatiek. Niet hij, zei hij, maar de rechters moesten oordelen over de rol van Van der Hoeven.

Het vraaggesprek van De Vries met Moberg was de opening van de jaarlijkse Dag van het Aandeel, dat de VEB ieder jaar organiseert. Dat de Zweed aanwezig was, werd door De Vries als ,,sportief'' omschreven. De twee botsten immers regelmatig en Moberg was vorig jaar nog woest over de niet aflatende kritiek van De Vries.

Moberg liet zich niet uit de kast lokken over het onderwerp waar de tweeduizend aanwezigen het meest in geïnteresseerd waren: over de waarde van het aandeel Ahold hield hij de lippen stijf opeen. Alhoewel. Hij zei dat beleggers wel iets konden aflezen uit het feit dat hij dit jaar aandelen Ahold had bijgekocht.

Beleggen. Daar ging het om tijdens de 27ste Dag van het Aandeel. Dat het speculeren op de beurs weer populair is, viel op te maken uit de afgeladen zalen, waar sommigen op de grond plaatsnamen om de vele workshops te kunnen volgen. Want Moberg was dan wel de openingsact, de werkelijke aandacht ging uit naar diegene die vertelden over nieuwe wijze van beleggen, die de voordelen van beleggingsfondsen of opties aanprezen, en bovenal naar hen die kwamen met tips over sectoren en bedrijven die in 2006 een goed rendement zouden kunnen opleveren.

Die tips kwamen er wel, maar werden ook met de nodige omzichtigheid omgeven. Theo Kraan, directeur Private Investment bij F. van Lanschot Bankiers verwacht bijvoorbeeld dat de AEX-index eind 2006 op 450 punten zal staan. Hoger dan het slot van bijna 411 punten van gisteren, maar alles behalve een spectaculaire stijging. ,,Maar om dat te bereiken moeten wel de donkere wolken overdrijven'', zei Kraan tegen een uitpuilende zaal, verwijzend onder meer naar de hoge olieprijs en de precaire situatie op de Amerikaanse huizenmarkt. Kansen ziet Kraan ook. Waar de dure olie de economie pijn kan doen profiteren oliemaatschappijen en toeleveringsbedrijven in deze sector, zei Kraan, die beleggers ook aanraadde eens naar het Merrill Lynch World Energy Fund te kijken.

Het woord beleggingsfondsen viel vaak gisteren, net als de raad aan de particuliere belegger om het risico te spreiden. Om ook eens te kijken naar obligaties en naar vastgoed. De pijn van de diepe koersval – van 700 punten in 2000 naar bijna 200 punten in 2003 – is niet vergeten, niet ten minste door de beursgoeroes die, zoals ieder jaar, de dag afsloten tijdens een sessie met dit keer als thema `De AEX naar de 700'.

Het thema werd door de heren op het podium niet erg serieus genomen. Volgens Henry van Heijster, manager van het ING investment office, duurt het tot 2017 totdat de 700 punten weer zijn bereikt en Corné van Zeijl, beheerder van het Nederlandse beleggingsfonds van SNS Securities, hield het op 2015. De deskundigen verwachten eerder een daling, zo bleek. Analist Kees de Kort van de financiële dienstverlener AFS ziet de AEX eind 2006 staan op 250 punten en technisch analist Royce Tostrams denkt dat de index dan op 300 punten staat. ,,Ik geloof niet dat we aan het begin van een rally staan'', zei Tostrams, verwijzend naar de recente stijging van de index. ,,Ik denk eerder dat we in de eindfase zitten van de rally. Iedereen wil nu plots instappen in de markt, en als dat gebeurt, moet je eruit.''

Met zo'n kater werden de beleggers echter niet weggestuurd. De goeroes bleken allemaal een lijst met tips te hebben, wat voor de aanwezigen en masse reden was om pen en papier te pakken. Opgeschreven werden LogicaCMG, Aegon, Getronics, Philips, Vedior, Fugro, Unilever, ING, en short-gaan in Amerikaanse staatsobligaties.