Dierbaar

Het thema van Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van NRC Handelsblad en het Rijksmuseum, is dit jaar de relatie tussen dier en mens. De opdracht is verleend aan de fotograaf Jan van IJken.

De fotograaf zocht voor dit project naar een antwoord op de vraag: Wat is de waarde van een dier in Nederland? Waarom wel dierenambulances en hondenpsychologen en tegelijkertijd miljoenen kippen met afgeknipte snavels in een hok? De bio-industrie maakt van dieren een eetbaar product. Aan de andere kant is er de soms bizarre liefde van mensen voor hun eigen huisdier.

De bezoeker van de tentoonstelling Dierbaar maakt kennis met onder andere een varkensvermeerderings- bedrijf of een pluimvee-opfokbedrijf, maar ook met de Kleindierenexpo in Utrecht of een hengstenkeuring van de Koninklijke Vereniging Warm- bloed Paardenstamboek Nederland. Bij de tentoonstelling verschijnt het boek `Dierbaar...' met teksten van Ivo de Wijs. (ISBN 90-71877-98-1)