Depardieu en de Hollandse kookkunst

Filmster Gérard Depardieu was onlangs te gast in het televisieprogramma Friday Night with Jonathan Ross, waarin hij heel wat weggepiepte f-woorden bezigde. Hij was boos op de BBC. De omroep had geweigerd mee te doen aan de door Depardieu geproduceerde serie over Napoleon, waarin hij uiteraard ook een rol speelt. Depardieu was in Engeland om de vertaling van zijn kookboek te promoten, een boek dat hij maakte samen met Laurent Audiot, mede-eigenaar van Depardieus restaurant La Fontaine Gaillon in Parijs. Ross vroeg de acteur naar zijn oordeel over de Engelse keuken en tot zijn verbazing reageerde hij daar zeer mild op. Volgens Depardieu kun je in Londen erg lekker eten. Het land waar je echter het slechtst eet is Holland. Zij kunnen het niet. Het kan ze niets schelen. Ze roken liever, snuiven liever, ze kunnen zelfs niet neuken. Ross verklaarde later dat zijn gast beslist niet dronken was geweest.

Het kookboek van Depardieu bevat traditionele Franse recepten. Hij houdt van ijs-toe en taarten met vruchten. Niet van Depardieu, maar uit eigen familiearchief het recept voor een citroentaart met twee versiervariaties.

Bereiding: Rasp de schil van één citroen. Pers de citroenen vervolgens uit. Klop de suiker, het ei en snufje zout voor het deeg tot een wit mengsel. Voeg in één keer de bloem toe. Kneed met de handen tot het er uitziet als grof zand. Meng vlug de zachte boter erdoor en laat de deegbal, verpakt in folie, een uur rusten. Maak de citroencrème. Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Voeg eieren en suiker toe en klop alles met een mixer glad. Klop de citroenrasp en het citroensap erdoor heen. Laat het mengsel op een laag vuur al roerend dik worden. De eieren mogen niet schiften.Bekleed bodem en zijkanten van een lage ronde vorm die met boter is ingesmeerd met het uitgerolde deeg. Giet de citroencrème op het deeg. Bak de citroentaart ongeveer een half uur op 190 graden celcius. Bestrooi de afgekoelde taart met pijnboompitten of verkreumelde meringues.