De bron van `Kruistocht'

Kinderboekenschrijfster Thea Beckman (1923-2004) liet zich voor het verhaal van haar bekendste boek, Kruistocht in spijkerbroek, inspireren door het boek Memoirs of Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds van de Engelse schrijver Charles Mackay (1814-1889). Dat concludeert Veerle Simons, een 23-jarige student geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, in haar bachelorscriptie.

Kruistocht in spijkerbroek vertelt het verhaal van de jongen Dolf uit Amstelveen die met een tijdmachine naar de 13de eeuw wordt geteleporteerd en in een kinderkruistocht terecht komt. ,,In een interview heeft Beckman ooit gezegd dat Slaughterhouse Five van Kurt Vonnegut haar op het idee voor het verhaal had gebracht'', zegt Simons. ,,Dat ben ik gaan lezen, en al op pagina negen wordt er verwezen naar Mackays boek.''

Bij Mackay stuitte Simons op opvallende overeenkomsten met Beckmans verhaal. ,,Hij schrijft over twee monniken die een leger van kinderen bij elkaar zoeken in Duitsland en Frankrijk'', vertelt Simons. ,,Ze houden de kinderen voor dat ze naar het Heilige Land zullen gaan. Totdat ze in Marseille aankomen.'' Op pagina 125 schrijft Mackay dat ,,het doel van de monikken'' was om hen op schepen te zetten en ,,aan de Afrikaanse kust als slaven te verkopen''. De details kloppen niet helemaal – zo komen de kinderen in Beckmans boek aan in Genua in plaats van Marseille – maar de verwantschap tussen het boek van Mackay uit 1841 en dat van Beckman uit 1973 is zo groot, dat Simons denkt Beckmans inspiratiebron te hebben gevonden. ,,Ik vond het jammer dat Dolf in het boek zo'n negatief beeld heeft van de Middeleeuwers, als zouden het domme mensen zijn. Dat achterhaalde beeld heeft ze dus gebaseerd op Mackays boek.''

In mei is regisseur Ben Sombogaart begonnen met de opnames van de verfilming van Kruistocht in spijkerbroek, dat als Crusade in Jeans Engelstalig in de bioscoop komt.