Brandend zand en nergens water

Het is een hete herfst. Letterlijk.

De economie zit in het slop, de Amsterdamse beurs blijft rond de grens van 400 punten hangen, maar de natuur breekt records. Warm hè? Verwachting voor morgen: nog warmer.

Dat heeft zijn consequenties, ook voor de economie.

Het Milieu- en Natuurplanbureau zette onlangs voor staatssecretaris Van Geel (milieu) de effecten van klimaatverandering op een rijtje. Het rapport moest rap af, al gaat het om gevolgen die zich op termijn van tientallen jaren zullen manifesteren. Voor nieuwe berekeningen was geen tijd.

Maar ook de kwalitatieve aanpak spreekt boekdelen. De basisveronderstelling: het wordt warmer, met meer regen, meer extreme droogte en dat kunnen mens en natuur niet goed aan.

Dat betekent dag planten, dag bloemen, dag ouderen. Meer hittegolven en meer mensen op leeftijd die voortijdig overlijden.

Natuurlijk, de onzekerheden zijn groot. Tegen het eind van de eeuw is de zeespiegel met 20 centimeter gestegen, maar het kan volgens de onderzoekers ook 110 centimeter zijn. Ahoy, Hollands glorie: baggeraars en dijkenbouwers gaan gouden decennia tegemoet.

De verhoudingen tussen vraag en aanbod zullen op talloze markten verstoord raken. De gevolgen laten zich raden. Schoon water wordt duurder, zeker in de zomer. Tuinieren wordt een rijkeluisbezigheid. Het woord waterpolitie krijgt een nieuwe betekenis. Het soms extreem lage waterpeil doet bootjesbezitters omzien naar ander tijdverdrijf. De botenmarkt stort in.

In de Alpenlanden verdwijnen de sneeuwhellingen. Wintersport wordt weer wat het vroeger was: iets voor de elite. Het goede nieuws is: Nederland wordt dankzij de opwarming zelf een aantrekkelijker vakantieland, ook voor zontoeristen. Het slechte nieuws is: het wordt drukker, meer Duitsers, meer Polen. Nu als toeristen. Maar dat is weer een voordeel voor bezitters van badhotels en huisjesparken.

Vanwege het mooie weer besluiten meer gepensioneerden om toch maar in Nederland te blijven in plaats van naar de Spaanse costa-woestijn te verhuizen. Zo betalen meer mensen mee aan de vergrijzingskosten.

Hoe kunt u zelf profiteren? Ruil uw caravan voor een stacaravan, maar wel in hoger gelegen streken. Aandelen kopen in huisjesparken? Helaas. De meeste parkexploitanten zijn de laatste jaren van de beurs gehaald door bedrijfsopkopers. Deze opkopers worden deels gefinancierd door pensioenfondsen. Zo is de cirkel rond: met de winsten op de huisjesparken betalen de pensioenfondsen uw oude dag, die u besteedt in een vakantiepark.

    • Menno Tamminga