Billies

Ze bewogen zich op hun wandelingen maar langzaam voort, die aprildagen in Milaan. Dat kwam door de sportblessure van Ari Versluis (44), fotograaf. ,,Alles ging vertraagd'', vertelt hij, ,,en het gesprek dat we hadden hield gewoon niet op.'' ,,Wij kunnen niet tien minuten praten'', voegt Bauke Knottnerus (22) daar aan toe. ,,Het duurt bij ons meteen een paar uur.'' Bauke, student aan de Design Academy Eindhoven, was met Ari mee naar de Salone Internazionale del Mobile – de meubelbeurs – om hem bij te staan. ,,Doordat Ari zich niet kon bewegen, ging ik op pad op te casten.'' Zoeken, in het talrijke publiek van de meubelbeurs, naar de meest interessante mensen om op de foto te zetten.

,,Het viel me op dat Bauke en ik een zelfde blik op de wereld hebben'', vertelt Ari. Toen ze samen voor een etalage met cowboypoppen stonden, wezen ze tegelijkertijd `Ronny' aan. De pop werd een symbool van hun verwantschap. ,,Er zijn ook verschillen in hoe we kijken'', licht Bauke toe. ,,Ik focus meer op het detail, terwijl Ari verbanden legt tussen zaken die niet direct bij elkaar lijken te horen.''

,,Ik heb nog nooit met iemand gezoend die een tongpiercing heeft'', liet Ari zich in Milaan ontvallen. Bauke heeft er een. ,,Hij sliep op de grond in mijn kamer, had zoiets van `Krijg de tering' en kroop toen bij me in bed'', aldus Ari. ,,Dat was na twee dagen'', roept Bauke. ,,Het was heel gezellig'', zegt Ari.

Kort samengevat zijn de hoofdthema's op dat vlak: `billies voelen', kusjes geven en `piemelschuiven'. Dat laatste wordt met veel plezier even gedemonstreerd. Ze gaan tegenover elkaar staan, en schuiven de onderlichamen ritmisch heen en weer. ,,Het moet zo, hoor, met je broek aan'', lacht Ari.

Het kan, soms, prettig zijn om ,,te benoemen'' wat hij voelt voor Bauke, vindt Ari. ,,Maar om het zoiets conventioneels als een `relatie' te noemen, met alle associaties van dien, dat past niet bij mijn leven.'' Bauke denkt er net zo over. ,,Ik leef mijn eigen ding en Ari het zijne.''

Dit is het tiende en laatste portret uit een serie.