Beveiliging cd met horten en stoten

Sony en EMI brengen cd's uit met nieuwe anti-kopieerbeveiliging, andere platenmaatschappijen zijn bang voor haperende cd-spelers en pc's.

Het is de meeste muziekliefhebbers wel eens overkomen: een gloednieuwe cd weigert dienst in de autoradio of de dvd-speler. En wie de liedjes via de pc op een mp3-speler wil zetten, loopt grote kans dat de kopieerbeveiliging dwarsligt. DRM, digital rights management, is nog niet zo gebruiksvriendelijk als de beveiligingsexperts en platenmaatschappijen beweren.

Veel beveiligde cd's zijn wel op een computer af te spelen, maar alleen met een speciale, op cd meegeleverde mediaspeler. Platenmaatschappij Sony bracht onlangs in de Verenigde Staten een cd uit die beveiligd is met de nieuwe XCP-techniek. Daarbij wordt een verborgen bestand een rootkit geïnstalleerd, ontdekte computerspecialist Mark Russinovic. ,,Dit bestand speelt ook informatie door over de gebruiker van de pc'', schreef Russinovic op zijn weblog. Sony ontkent kwade opzet, maar publiceerde deze week meteen een methode om het verborgen bestand te verwijderen. Omdat rootkits ook veelvuldig gebruikt worden door spywaremakers, was de toon al gezet: Sony's kopieerbeveiliging installeert spyware, kopten de ict-websites. Tot overmaat van ramp blijkt het verwijderen van het verborgen bestand ook nog eens Windows te kunnen ontregelen.

In Europa zal een met XCP-beveiligde cd niet snel opduiken, zegt de Nederlandse woordvoerder van Sony BMG. ,,Onze collega's in Amerika experimenteren met technieken. Wij zullen in Nederland pas een systeem invoeren als we zeker weten dat het ook goed werkt,'' stelt de woordvoerder van Sony Nederland.

Sony heeft de beveiliging van cd's in Nederland afgezworen. Het is niet de enige platenmaatschappij die die stap nam. Ook Universal en Warner zijn met copy protection gestopt, nadat de grootschalige introductie van de beveiligde cd's veel klachten teweegbracht.

De eerste generatie beveiligde cd's had twee manco's: de schijven waren niet afspeelbaar op alle bestaande cd-spelers en veel computers hadden moeite met de `verplichte' mediaspeler die op de cd meegeleverd werd. Oudere Windows-pc's konden crashen, bij een Apple iMac kon zelfs de cd-lade vastlopen. Een derde probleem en ook de reden dat de beveiliging uiteindelijk geschrapt werd was dat de kopieerbeveiliging makkelijk te omzeilen was.

EMI Music is de enige grote platenmaatschappij in Nederland die nog cd's uitbrengt die niet maar zo te kopiëren of te rippen zijn. ,,Wij beveiligen alles, behalve klassieke muziek'', zegt de woordvoerder. ,,Tenslotte wordt dat genre niet zo snel verspreid op het schoolplein.'' EMI beveiligt cd's met Cactus Data Shield 200, een techniek van Macrovision, een bedrijf dat ook dvd's beveiligt. ,,CDS-200 is zeker niet perfect, erkent de EMI-zegsman. ,,De beveiligingssoftware is destijds geschreven om samen te werken met afspeelapparatuur die alleen cd's draaien. Maar toen het systeem op de markt kwamen, werden de cd-spelers vervangen door dvd-spelers. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, waardoor cd's niet op alle apparaten werken.''

De Consumentenbond wil een halt toeroepen aan het ,,almaar toenemende aantal maatregelen om kopiëren tegen te gaan, omdat daarmee consumentenrechten worden geschonden. Eén kopie maken voor eigen gebruik mag. Maar de kopieerbeveiliging staat dit recht in de weg'', schrijft de bond in de laatste Consumentengids.

Het nieuwe DRM-systeem van EMI, CDS-300, lijkt op de wens van de Consumentenbond in te spelen. Het eerste schijfje met CDS-300, de cd-single One Word van Anouk, rolt deze week van de pers. Deze cd mag een aantal malen gebrand worden en ook nog eens gekopieerd naar de harde schijf van de computer. Op die manier kunnen liedjes ook op een mp3-speler gezet worden: in beveiligde bestandsformaten zoals die bij Apple iTunes Music Store en MSN Music Store te koop zijn.

Met CDS-300 is een cd beveiligd èn kan er een thuiskopie gemaakt worden, zoals de Consumentenbond verlangt. Maar werkt de cd ook op alle spelers? Macrovision heeft het nieuwe systeem op honderden verschillende cd-spelers en dvd-spelers getest. Achter op de cd staat overigens wel in kleine letters dat er geen garantie is dat de cd op èlk apparaat werkt.

www.nrc.nl/beet: meer over Sony's rootkit