`Als ik werk heb, ga ik meer beleggen'

Roland Stuijts en Carlien Spuijbroek studeren algemene economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij wonen samen in Maarssen. Stuijts: ,,Ik beleg sinds een jaar of twee. Dat doe ik in aandelenfondsen van de Postbank, zogeheten opkomende-landenfondsen. Daarbij investeer je in bijvoorbeeld China of Zuid-Amerika. Kleine bedragen, een paar honderd euro per keer. Het gaat vooral om de lol. Als student gaat mijn geld grotendeels op aan woonkosten en levensonderhoud. Straks, als ik een baan heb, wil ik meer gaan beleggen. Nu gaat het er ook om iets te leren.''

,,Vroeger belegde ik virtueel. Dan deed ik alsof ik geld inzette en hield ik de echte koersen bij. Toen verloor ik nogal, maar dat kwam doordat ik begon met investeren vlak voordat de new economy uiteenspatte.''

Spuijbroek: ,,Ik ben net gestopt met beleggen. Vanaf mijn dertiende had ik een Easy Blue-beleggingsrekening van de Postbank. Daar stopte ik ieder kwartaal 100 euro in. Maar het levert te weinig rendement op. Ik kan mijn geld net zo goed op een spaarrekening zetten. Ik ben wel van plan om over een paar jaar weer te gaan beleggen.''

Stuijts: ,,Met de kleine bedragen die wij te besteden hebben, zou handel in losse aandelen relatief hoge transactiekosten met zich meebrengen. Het loont de moeite bijna niet. Daarom beleg ik in een fonds, dan maak je minder transactiekosten. Maar je hebt wel minder zicht op wat er met je geld gebeurt, een ander beheert het.''