Ajax nog niet zielig genoeg

De voetbalclub Ajax is een bedrijf waarvan de aandelen op de beurs worden verhandeld. Het beschikt over machines die doelpunten maken en machines die de tegenpartij beletten dat ook te doen. Tijdens de werktijd van tweemaal 45 minuten, waarin twee bedrijven elkaar bevechten, controleren meer dan 40.000 bezoekers of de makers van het ene bedrijf meer maken dan die van het andere bedrijf.

Valt het saldo positief uit, dan gaan de fans opgetogen naar huis en komen zij de volgende productiedag weer terug. Anders zijn de rapen gaar, zoals bij de columnist Frits Abrahams, die dinsdag in deze krant schreef over zijn Ajax en de haperende doelpuntenmachines. Hij verlengde deze zomer zijn seizoenkaart (vaste tribuneplaats) niet en zit nu op de wedstrijddagen te mokken voor teletekst, hopend op betere scores. En hij is niet de enige. Maar in deze sombere tijden moeten Frits en de andere mokkers niet bij de pakken neerzitten, maar denken aan Johan Cruijff, het Ajax-geweten uit Barcelona. Die ziet immers in ieder nadeel een voordeel. Hij zou ze dit advies geven.

,,Koopt die Frits geen seizoenkaart en spaart hij zo'n 300 euro uit, laat hem dan voor dat geld aandelen Ajax kopen. Dus wel op een geschikt moment. Als ze zielig genoeg zijn, daalt de koers vanzelf. Momenteel doen ze circa 9 euro, maar twee jaar geleden nog 5 euro of minder. Gaan ze straks weer naar 10 euro, zoals in augustus dit jaar, dan maak je 100 procent winst. Daar koop je weer seizoenkaarten van, en dan is de cirkel rond. Beleggen is makkelijker dan voetballen.''

Inderdaad is goedkoop kopen en duurder verkopen meestal een winstgevende strategie, althans voor durfallen. Helaas weerhoudt het gebrek aan durf onervaren beleggers er vaak van om te kopen als de koersschermen rood kleuren en de pers sombert over de slachtingen op de beurs. Terwijl juist dan de tijd aanbreekt om voorzichtig zielige fondsen te kopen en zo op te treden als vangnet voor de mensen die hun stukken willen verkopen.

Wat zijn tegenwoordig fondsen in de lappenmand? Dat is een lastige vraag, want bijna alle koersen stijgen of zijn flink gestegen. Twee weken geleden leek het even de goede koopkant op te gaan. De index van de beurs daalde naar 383,31. Het aandeel ABN Amro bijvoorbeeld, beroerd door de overnamestrijd in Italië, daalde toen tot 18,85 euro, wat een geschat dividendrendement van circa 5,3 procent betekende. Niet te versmaden. Overigens noteerde de bank in de lente van 2003 slechts 13,92 euro en de ING Groep 11,75 euro tegen 26,04 euro afgelopen donderdag. Inmiddels krabbelde ABN Amro weer op tot 20,38 euro, slot donderdag. Een papieren koerswinst van 8 procent in twee weken tijd. De AEX-index steeg van 383,31 naar 406,30.

Je moet als actieve belegger goed opletten om van deze kortetermijnbewegingen te kunnen profiteren. Wie langer de tijd neemt, bijvoorbeeld een paar jaar, komt vaak beter uit. Zoals hiervoor aangegeven voor de aandelen ABN Amro en ING.

Wie ondanks de stijgende koersen en de weinige achterblijvers onder de fondsen in de AEX-index (de eredivisie) en die in de AMX-index (de eerste divisie) sociaal wil beleggen, moet meer risico nemen dan in donkere tijden. Het kan immers zo zijn dat de koersen van de zielenpieten helemaal niet of amper herstellen. Het weekoverzicht in de zaterdagkrant van NRC Handelsblad kan enig houvast bieden bij een selectie.

Daaruit blijken deze mogelijke AEX-achterblijvers: Ahold, Heineken, Vedior, VNU en Wolters Kluwer. In de AMX zijn dat: Air France-KLM, ASMI, Corus, LogicaCMG en Van der Moolen.

Je moet die niet blind kopen, maar er meer over lezen. Zo staat in de krant ook de kolom VrVh aand of vrij verhandelbare aandelen. Is dat percentage laag (Heineken 50 procent en Air France-KLM: niet bekend) dan biedt dat fonds wellicht minder koerspotentie. In de kolommen hoog laag staan respectievelijk de hoogste en laagste koers van de afgelopen twaalf maanden. Zit er weinig verschil in die twee, dan beweegt het fonds amper. Dus misschien geen geschikte kandidaat. Daarnaast biedt Google een schat aan informatie. Wanneer je fondsselectie zo serieus aanpakt, lijkt voetballen eenvoudiger dan beleggen.