VS strenger voor illegaal kopiëren

Het illegaal kopiëren van muziek of films zal in de Verenigde Staten strenger worden bestraft. Dat heeft minister van Justitie Alberto Gonzales gisteren aangekondigd op een `anti-namaaktop' van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Gonzales wil met het gisteren gelijktijdig naar het Congres gezonden wetsvoorstel, de Intellectual Property Protection Act, strengere straffen mogelijk maken voor recidivisten op het gebied van illegaal kopiëren. Ook worden de bepalingen versterkt waardoor restitutie mogelijk is voor bedrijven de houders van auteursrechten die het slachtoffer worden van illegaal kopiëren. Opsporingsautoriteiten op dit gebied krijgen zwaardere bevoegdheden.

De voorgestelde wetgeving is door de Amerikaanse muziekindustrie verwelkomd. Maar de lobbygroep Public Knowledge, die de belangen van de consumenten wil behartigen, zei in een reactie tegen het persbureau Reuters dat het ministerie van Justitie ook oog zou moeten hebben voor maatregelen die het recht op gewoon gebruik door consumenten beschermen.

In de Europese Unie werkt eurocommissaris McCreevy (Interne Markt) aan een voorstel voor nieuwe regelgeving omtrent thuiskopiëren en auteursrechten. In een toespraak vorige maand ergerde hij zich aan de wildgroei aan heffingen op geluids- en beelddragers en apparatuur in de Europese Unie. McCreevy pleit voor ingebouwde beschermingsmaatregelen tegen kopiëren.

In Nederland wil de hiervoor verantwoordelijke stichting De Thuiskopie juist volgend jaar heffingen invoeren op mp3-spelers en dvd-recorders, zo werd vorige week bekend. Daarover zijn maandag onderhandelingen gevoerd tussen belanghebbenden. De uitkomst daarvan is niet bekend. Bij de stichting De Thuiskopie was vanmorgen voor commentaar onbereikbaar.