Vogels in de gehaktmolen

Het gaat niet goed met vogels die in weilanden wonen. De aantallen tureluurs, kwikstaarten, scholeksters en andere weidevogels tuimelen omlaag. Dat is berekend door mensen die daarvoor hebben doorgeleerd.

Die rekenaars zeggen dat er tien jaar geleden nog tweemaal zoveel veldleeuweriken, slobeenden en gele kwikstaarten waren. En dat is niet zo mooi. Om precies te zijn: dat is half zo mooi.

Minister Veerman (Tureluurs) wil daar iets aan gaan doen. Welke maatregelen hij precies gaat nemen zal hij vertellen op het Grutto Gala dat hij 30 november geeft. Zijn feestcommissie aarzelde nog lang over een te houden Slobeend Soirée, maar dat was een te onbekende vogelsoort. Ook het Kwikstaartcarnaval viel af omdat dit alleen zou aanslaan bij dorstige Brabanders. En in Brabant komen sowieso al nauwelijks weidevogels meer voor. Die provincie is namelijk onder de bezielende leiding van een voorganger van Veerman volgezet met varkensfokkerijen en voedermais.

Er waren al plannen bedacht om de weidevogels te beschermen. Boeren kregen bijvoorbeeld geld als ze even wachtten met maaien, zodat de nestjes inclusief de eieren of jongen niet werden verwoest. Ook prikten vogelbeschermers soms vlaggetjes naast nesten in de grond zodat de boeren om de nesten heen konden maaien. Maar kraaien, die eieren en jongen van weidevogels opeten, hadden razendsnel in de gaten dat er bij die vlaggetjes wat viel te snacken. Dus dat hielp niks. Integendeel.

Waarom zijn er steeds minder weidevogels? Iedereen heeft een eigen uitleg. Weidevogels trekken in de herfst naar het zuiden, naar Afrika, en misschien is er daar iets niet helemaal pluis. Er heerst misschien grote droogte in de gebieden waar ze overwinteren. Misschien ook zijn het wel de windmolenparken die als grote gehaktmolens de trekroutes naar Afrika afsluiten.

Jagers zeggen dat het aan de vos ligt. Daarvan zijn er de laatste tijd heel veel. Hun voor de hand liggende oplossing: jagers moeten die vossen afschieten. Maar ja, dat lijkt net zo'n eerlijke oplossing als die van de vereniging van wegenbouwers voor het filevraagstuk: meer rijstroken.

In de hele vergelijking wordt steeds een boosdoener over het hoofd gezien: huiskatten die 's nachts in het vrije veld hun instincten loslaten op slapende vogels. Onderzoek heeft aangetoond dat het om vele honderdduizenden vogels gaat. Per jaar.

Als die katten nu eens binnen worden gehouden, zou dat niet alleen goed nieuws zijn voor weidevogels, maar ook voor andere vogels die op de grond broeden. Dat zou die evenementencommissie dan een Patrijzen Party besparen, of een Fazanten Fiesta. En ons ook.