Verkiezing Liberia lijkt beslist

Ellen Johnson-Sirleaf (66) heeft gisteren de overwinning opgeëist van de eerste vrije presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse Liberia sinds de burgeroorlog. De bestuurskundige zal het eerste vrouwelijke staatshoofd van het Afrikaanse continent worden.

De oud-minister van Financiën heeft nadat een meerderheid van de stemmen is geteld een onoverbrugbare voorsprong op haar rivaal, de oud-voetballer George Weah (39). Op basis van de resultaten bij 90 procent van de stembureaus, staat Johnson-Sirleaf op 59 procent van de stemmen.

Weah behaalde tot dusver 41 procent van de stemmen. Volgens hem is er fraude gepleegd bij de verkiezingen. Maar internationale waarnemers noemen de verkiezingen, de eerste vrije presidentsverkiezingen na veertien jaar burgeroorlog, ,,overwegend vreedzaam, vrij, eerlijk en transparant''. Johnson-Sirleaf zei te hopen dat Weah het resultaat zal accepteren en bood hem een ministerspost aan. De kiesraad heeft de uitslag nog niet bevestigd.

Johnson-Sirleaf zei vereerd te zijn met de stem van de kiezers. ,,Dit is de laatste mijl op een lange weg. En op die weg ben ik verbannen, gevangengenomen en gemarteld. Ik denk dat ik dit heb verdiend.''