Verander de wereld!

Aminata Palmer is 11 jaar en komt uit Sierra Leone, een arm land in Afrika. Aminata is de jongste deelneemster van het C8-kinderforum.

Dat is een groep van kinderen uit arme landen, die strijdt voor een beter leven van kinderen in de wereld. De C8 vormt een kopie van de G8. Dat zijn de echte wereldleiders van de rijkste landen. Aminata treedt in de C8 op namens het zeer arme Sierra Leone. ,,In juli van dit jaar ging ik naar Dublin om met de C8 bij elkaar te komen. Er was ook iemand uit Moldavië, en uit Buthan. Daar hebben wij gesproken met acht kinderen uit rijke landen'', vertelt Aminata. ,,Dat ging onder andere over armoede en ziektebestrijding.'' Het liefste wilde de C8 ook in gesprek komen met de wereldleiders van de G8. Die hadden namelijk een topontmoeting met elkaar toen de C8 in Dublin was. ,,De wereldleiders nemen beslissingen die de toekomst bepalen van onze arme landen'', vertelt Aminata. ,,Zij hebben het geld en de macht om het leven van kinderen te verbeteren. Het is belangrijk dat zij gaan zorgen voor voeding, onderwijs en medicijnen voor ziektebestrijding.''

De C8 heeft haar ideeën, met behulp van Unicef, op papier gezet om ze te overhandigen aan de leiders. ,,Maar de wereldleiders hadden het te druk'', zegt Aminata. ,,Daarom heeft een minister de papieren in ontvangst genomen en beloofd ze te zullen geven aan de leiders.'' Tot nu toe heeft de C8 nog geen antwoord gekregen op hun vragen. ,,Wij zijn erg teleurgesteld'', zegt Aminata. ,,En we zullen het nooit vergeven als ze niet reageren.'' De C8 wacht nu af, en als het nodig is zullen zij komend jaar opnieuw een verzoek indienen in Sint Petersburg, waar de leiders in 2006 hun topontomoeting zullen houden. ,,Als het echt sympathieke mensen zijn reageren ze wel'', zegt Aminata beslist.

In Sierra Leone is Aminata een echte heldin. Toen zij thuiskwam van haar reis naar Dublin, dansten de kinderen om haar heen en tilden haar in de lucht. Want in Sierra Leone zelf lukt het Aminata wel om veranderingen aan te brengen. ,,Ik zit sinds twee jaar in een kinderforum, het CFN. Daar informeren wij andere kinderen en volwassenen hoe er voor goede scholing gezorgd kan worden. Er moet in Sierra Leone bijvoorbeeld geregeld worden dat schoolbussen gratis zijn. Want kinderen wonen soms in een dorp ver weg van school. De school kan niet helemaal gratis zijn, maar om het goedkoper te maken vragen wij de president van Sierra Leone om geld te geven.'' Animata vindt dat wanneer je de wereld wilt veranderen, je dat het beste kunt doen in groepsverband: dan sta je sterker. ,,Maar het kan ook in je eentje, als je maar overtuigd bent van jezelf.''

Op donderdag 17 november zal Aminata een interview geven in de TROS Tv Show, om 20.45 uur op NL2.