Van Nistelrooy verlaat Oranje met blessure

Ruud van Nistelrooy heeft gisteren het trainingskamp van Oranje in Noordwijk verlaten. De spits van Manchester United kampt met een ribblessure, waardoor hij morgen in het vriendschappelijke voetbalduel met Italië niet inzetbaar is.

Door het vertrek van Van Nistelrooy zal Feyenoorder Dirk Kuijt waarschijnlijk als centrale spits fungeren. Kuijt werd door bondscoach Marco van Basten tot nu toe vooral gebruikt als vleugelaanvaller.

Van Nistelrooy is één van de vele internationals die met een kwetsuur kampen. Mark van Bommel moest dinsdag met een gescheurde enkelband het trainingskamp van Oranje verlaten. Feyenoorder Romeo Castelen heeft nog altijd last van een hamstringblessure. Indien de beoogde rechtsbuiten de wedstrijd morgen niet haalt, zal Ellery Cairo waarschijnlijk zijn debuut maken in het Nederlands elftal tegen Italië.

Aanvaller Cairo werd maandagavond nog als 24ste speler aan de selectie toegevoegd door bondscoach Van Basten. Die wilde bij een eventueel vertrek van Van Nistelrooy een extra aanvaller achter de hand hebben. De 27-jarige Cairo, die nu in dienst is van het Duitse Hertha BSC, kwam eerder uit voor Feyenoord, Excelsior, FC Twente en FC Freiburg.

Cairo of Castelen zal samen met oud-Feyenoorder Robin van Persie – als de Arsenal-aanvaller fit is, hij trainde gisteren nog apart – de vleugels bezetten tegen Italië. Met Kuijt in de spits, zou de aanval van Oranje morgen bestaan uit louter voetballers met een Feyenoordverleden.

Khalid Boulahrouz en Nigel de Jong lijken hersteld te zijn van hun kwetsuren. Beide spelers kwamen aan het begin van deze week geblesseerd het trainingskamp van Oranje binnen.

Het grote aantal blessures bij Oranje heeft volgens Frits Kessel, oud-sportarts van de KNVB, niets te maken met de manier waarop Van Basten de training leidt. ,,Slappe trainingen zijn pas slecht. Je kunt beter scherp en geconcentreerd, volgens wedstrijdnorm, trainen. Een ongeluk zoals met Van Bommel kan altijd gebeuren'', zegt hij desgevraagd.

Bondscoach Van Basten kon door blessures sowieso al niet beschikken over Arjen Robben, Wesley Sneijder, Barry Opdam, Wilfred Bouma en Tim de Cler. Ook Foppe de Haan heeft bij Jong Oranje te maken met een waslijst aan blessures. Gisteren verliet FC Groningen-verdediger Gijs Luirink het trainingskamp van de jeugdploeg. De Haan kan ook al niet over de geblesseerde Demy de Zeeuw, Ibrahim Affelay, Julian Jenner, Tim Vincken en Wout Brama beschikken.