TNT te groot voor Geber

Een grote omvang lijkt bedrijven niet langer veel bescherming te bieden tegen overnames door investeringsmaatschappijen. De Duitse financier Cornelius Geber heeft de lont in het kruitvat gestoken met zijn suggestie dat hij een consortium aan het vormen is om het Nederlandse postbedrijf TNT over te nemen. Als dat lukt, zou het Europa's grootste met geleend geld gefinancierde bedrijfsovername zijn.

Het idee ziet er op papier zeker aantrekkelijk uit: het bestuur van TNT is in diskrediet geraakt nadat het concern door de belastingdienst op de vingers is getikt en de aandelenkoers heeft het zwaar te verduren gehad.

Het bedrijf heeft een stabiele kasstroom en relatief weinig vreemd vermogen – ideale omstandigheden voor een overname met geleend geld. Volgens schattingen van zakenbank UBS zal TNT volgend jaar een winst van bijna 2 miljard euro boeken. Private investeerders kunnen ongeveer zesmaal dat bedrag aan leningen binnenhalen, zo'n 12 miljard euro. Dat is meer dan TNT's huidige bedrijfswaarde, dus in theorie bevindt het concern zich nu binnen bereik van bedrijvenopkopers als Geber.

Daarnaast is de postsector aan het consolideren, zodat er ook een schadevrije aftocht mogelijk is. Een opkoper kan TNT in zijn drie samenstellende geledingen opdelen – post, expresdiensten en pakketpost – en die stuk voor stuk voor meer geld aan branchegenoten verkopen.

Toch ligt het pad van Geber nog bezaaid met hindernissen. De Nederlandse regering is met 10 procent TNT's grootste aandeelhouder en beschikt bovendien over een zogenoemd gouden aandeel, waarmee zij iedere overname kan blokkeren. Zij zal meer belangstelling hebben voor het lot van TNT's 160.000 werknemers dan voor de bezuinigingsplannen van een consortium van investeringsmaatschappijen.

Dan is er nog de omvang van de transactie. Als rekening wordt gehouden met een overnamepremie van 30 procent zal TNT meer dan 14 miljard euro moeten kosten. Als Geber het bod zou financieren in de gebruikelijke verhouding (75 procent schulden en 25 procent aandelen) zouden zijn mede-investeerders 4 miljard euro aan eigen geld moeten inleggen. Dat is een enorme hoeveelheid, zelfs op de buitengewoon liquide markten van dit moment.

Ten slotte is daar het consortium zelf. Niet alleen vertelde de loslippige Geber de kranten dat hij overwoog een bod op TNT uit te brengen – wat vreemd is, omdat daardoor in één klap 1,3 miljard euro aan de marktwaarde van TNT werd toegevoegd – hij deed dat ook vóórdat hij überhaupt een consortium had gevormd.

De omvang van TNT mag dan geen garantie meer zijn en de logica achter een mogelijk bod lijkt misschien overtuigend, de rare aanpak van Geber duidt erop dat deze overname misschien toch een maatje te groot voor hem is.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.