Terugkeer Endemol op beurs laat beleggers koud

Endemol komt binnenkort terug op de beurs. Hoeveel het bedrijf gaat opbrengen, is nog onduidelijk. ,,Beleggers zijn niet laaiend enthousiast.''

Het is alweer zes jaar geleden dat Nederland in de ban was van de `effe lekker knuffelende' Ruud en latere winnaar Bart. Bij de eerste serie van het televisieprogramma Big Brother volgden zo'n 1,3 miljoen Nederlanders elke dag de dagelijkse beslommeringen van mensen zoals zijzelf. De huidige serie Big Brother, met als teaser een zwangere vrouw (die inmiddels bevallen en vertrokken is), trok elke dag 500.000 kijkers.

In die zes jaar is er meer veranderd. Endemol, de producent van Big Brother, werd in 2000 van de beurs gehaald en voor 5,5 miljard euro gekocht door het Spaanse telefoniebedrijf Telefónica. Een barstende internetzeepbel en vijf jaar later staat het bedrijf nog voor 840 miljoen euro in de Spaanse boeken. Telefónica probeerde al tevergeefs het entertainmentbedrijf te verkopen, volgens Britse media zou TimeWarner 2 miljard dollar hebben geboden. Nu brengt Telefónica op 22 november een minderheidsbelang in Endemol terug naar de beurs.

Het bedrijf begon zo'n twee weken geleden met een roadshow om institutionele beleggers voor Endemol te interesseren. Gisteren maakte het bedrijf meer details over de beursgang openbaar. De aandelen moeten tussen de 8,80 en 12,80 euro opleveren. Daarmee wordt Endemol gewaardeerd tussen de 1,1 en 1,6 miljard euro. ,,Een zeer brede bandbreedte'', vindt analist Hans Slob van Rabo Securities. ,,Ik denk dat de meningen van beleggers ver uiteen liggen. Als je er veel vertrouwen in hebt, zet je hoog in met een smalle bandbreedte. Nu hou je de mogelijkheid open dat beleggers ook weinig kunnen bieden.'' Slob is ook door beleggers benaderd voor een second opinion. ,,Men is niet laaiend enthousiast.''

Endemol, opgericht door John de Mol en Joop van den Ende, heeft zijn hoofdkantoor in Hilversum en is actief in 22 landen. Het bedrijf behaalt 91 procent van zijn omzet, die vorig jaar 851 miljoen euro bedroeg, met het maken van televisieprogramma's zoals Fear Factor, Extreme Makeover en verschillende varianten op Call TV.

,,Over de Nederlandse business, het belangrijkste deel, heb ik een beetje mijn twijfels'' zegt analist Slob. ,,Het marktaandeel in Nederland staat onder druk.'' Productiemaatschappij Eyeworks van Reinout Oerlemans is steeds beter in staat marktaandeel van Endemol af te snoepen. Slob: ,,Verder loopt eind 2006 het contract met RTL af.'' Endemol en RTL hadden een overeenkomst waarin was vastgelegd voor hoeveel geld RTL programma's van Endemol zou afnemen, ,,een wurgcontract'' volgens Slob. Een woordvoerder van Endemol zegt dat de partijen nu met elkaar onderhandelen hoe ze na 2006 met elkaar verder gaan. Voor hoeveel omzet van Endemol RTL goed is, wil hij niet zeggen.

Endemol gaat naar de beurs zonder de Franse activiteiten, die vorig jaar goed waren voor zo'n 18 procent van de omzet. Dat is omdat er nog een ,,open situatie bestaat over de finale betaling voor de overname van het Franse deel'', vertelt de Endemol-woordvoerder. De betalingen zouden worden vastgesteld naar gelang de prestaties van het bedrijf. ,,Daar lopen nog gesprekken over, en het leek ons verstandig het Franse deel niet op te nemen in het bedrijf dat naar de beurs gaat.'' Volgens analist Slob claimt het Franse management nog 300 miljoen euro, omdat de resultaten goed waren. Hierover hebben de bedrijven een juridisch geschil. ,,Telefónica had waarschijnlijk gedacht dat het bedrijf hoger gewaardeerd zou worden als deze risicofactor was geschrapt.''

Slob denkt dat de problemen in Frankrijk ook een struikelblok zijn geweest bij een eventuele overname door een strategische partij zoals TimeWarner. Nu de Franse tak uit het bedrijf is gelicht, is het volgens hem een reële mogelijkheid dat Endemol alsnog aan een ander bedrijf wordt verkocht. Deze beursgang zou dan helpen bij het vaststellen van de prijs.