Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het bezoek van koningin Beatrix aan Zuid-Holland. Het is het laatste bezoek aan een provincie in het kader van haar zilveren regeringsjubileum. Verder het wekelijks gesprek met de minister-president. Ned.2, 18.00-18.50 uur

Netwerk. Naar aanleiding van de film The Constant Gardener, naar een boek van John Le Carré, een reportage over het testen van nieuwe medicijnen op mensen in ontwikkelingslanden. Op deze manier test de farmaceutische industrie op een eenvoudige en goedkope manier hun nieuwe medicijnen. Maar de meeste mensen in die ontwikkelingslanden zullen nooit van die medicijnen profiteren omdat ze te duur zijn. Ned.1, 20.30-21.00 uur

Nova politiek. Jeroen Pauw en Ferry Mingelen praten met minister Henk Kamp van de VVD, oud-wethouder Rob Oudkerk van de PvdA en fractievoorzitter Jan Marijnissen van de SP over de bestuurcrisis in Rotterdam, de rellen in Frankrijk, de brand op Schiphol en de vraag of Nederland kruisraketten moet kopen. Ned.3, 22.20-23.00 uur

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Aan tafel zit zanger en entertainer Gert Timmerman, die praat over het leven samen met zijn overleden vrouw Hermien. Hij zegt in Privé dat ze een liefdeloos huwelijk hadden, aangezien Hermien lesbisch was. Verder muziek van Babette van Veen met de West Coast Big Band en een gesprek met Van Veen over haar terugkeer als Linda Dekker in GTST. Talpa, 22.30 -23.30 uur

DOCUMENTAIRE

Timewatch. Pol Pot: The journey to the Killing Fields. Historische documentaire van de BBC over de Cambodjaanse dictator Pol Pot. Hij gebruikte honger en angst niet alleen om de daden van mensen te controleren maar ook om te bepalen wat ze droegen, waar ze woonden en zelfs van wie ze hielden. BBC2, 22.00-22.50 uur

Mythbusters: Buried in concrete. Reportageserie die probeert mythes door te prikken. Dit keer een zoektocht naar het lichaam van de beruchte maffiabaas Jimmy Hoffa, dat onder een sportstadion in New York begraven zou zijn. Discovery Channel, 20.00-21.00 uur

DRAMA

Baantjer. Eerste aflevering van het nieuwe, elfde seizoen van de Amsterdamse politieserie Baantjer. Zie ook pagina 34. RTL4, 20.30-21.30.

INFORMATIEF

De Eilanders. Eerste deel van een zestiendelige serie van de EO over het waddeneiland Schiermonnikoog. Het programma volgt onder meer de belevenissen van agent Klaas Snijder, dominee Nico van Rijswijk, strandjutter Theun Talsma en burgemeester Bert Swart. Ned.1, 19.30-20.00 uur

MoveYourAss. Multimediaal programma van de nieuwe omroep Llink: op tv, radio én internet. Met een reportage over Wilco Otte, de nieuwe jongerenvertegenwoordiger voor de VN 2006, een bijeenkomst van de Verenigde Naties. En rapster Javlin vertelt waarom ze blijft geloven in de onschuld van een ter dood veroordeelde jongen. Ned.3, 19.50-20.25 uur

Grenzeloos verlangen. Programma over het adopteren van twee Poolse kinderen, Adrian en Kasia. Het echtpaar Hans en Marian Ronda kunnen zelf geen kinderen krijgen. Na lang aarzelen besluiten ze een adoptiecursus te volgen. Presentatrice Marion Lutke reist samen met het echtpaar mee naar Polen als ze daar voor het eerst hun kinderen ontmoeten. Ned.1, 22.30 uur

AMUSEMENT

(Freek) Kortgehouden. Iedere week acht filmpjes van drie minuten gemaakt door Freek de Jonge. Steeds over de vaste thema's: Geloof, Geschiedenis, Helden, Sport, Gossip, Natuur, Steden en Kunst. Vanavond onder meer een gesprek met Geert Mak en een dialoog over PCHooft-tractoren. Op de website www.kortgehouden.nl zijn de vorige afleveringen te bekijken. Ned.3, 21.25-22.00 uur

Pulse. Peter ter Vorst sprak in Londen met 47-jarige zangeres Madonna over haar nieuwe album dat vandaag verschijnt. Pulse, RTL4, 21.30-22.30 uur

CABARET

Guido Weijers: Theatershow Myosotis. Registratie van de tweede theatershow van cabaretier Guido Weijers. SBS6, 20.30-22.30 uur

DIGITALE KANALEN

De AVRO heeft sinds kort web-televisie over dieren. Te bekijken op www.avronatuurendier.nl. Met deze week meerdere afleveringen van het dierenmagazine Alle Dieren Tellen Mee en adviezen van dierenarts Henk Lommers over de verzorging van huisdieren.

LEZERSTIP

Een mooie serie op Canvas of een mooie documentaire bij de NPS? Laat het ons weten en we zetten uw tip in deze rubriek. Mail naar tips@nrc.nl