Televisie Film van de dag

Alien. `In space no one can hear you scream', was de aankondiging op de affiches van Ridley Scotts Alien, de eerste uit wat een succesvolle serie van vier films zou worden. Sigourney Weaver als sterke vrouw Ripley werd met Alien een rolmodel voor vele vrouwen.

Ripley en de crew van ruimteschip Nostromo (een verwijzing naar een boek van de Engelse schrijver Joseph Conrad) gaan op een afgelegen planeet op onderzoek uit naar waar een ontvangen alarmsignaal vandaan komt. Vragen om moeilijkheden natuurlijk. Want monster Alien komt aan boord en is vastbesloten de gehele crew uit te moorden. Het is aan Ripley om haar, en vooral haar voortplantingsdrift, te stoppen.

Scott filmt het lekker traag en atmosferisch, met sporadisch een uitbarsting. Het door de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger ontworpen monster komt spaarzaam in beeld, wat de spanning ten goede komt. De filmmuziek van Jerry Goldsmith draagt sterk bij aan enkele wurgende sequenties. (Ridley Scott, 1979, VS), RTL7, 22.45-0.55 uur, onderbroken door reclame