Syrië werkt mee met VN-onderzoek, vertrouwt het niet

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gisteren verklaard dat Syrië zal meewerken aan het onderzoek van de Verenigde Naties naar de moord op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri. Die medewerking zal echter eindigen wanneer Syrië wordt beschadigd, zei hij in een toespraak in Damascus. Assad had weinig vertrouwen in een goede afloop van de zaak. Volgens hem is het onderzoek bedoeld om Syrië op de knieën te brengen. ,,Wat we ook doen en hoezeer we ook meewerken, het resultaat na een maand zal zijn dat `Syrië niet meewerkte'.'' Volgens een voorlopig onderzoeksrapport zijn Syrische leiders verdachten in de moordzaak. Onder andere de Verenigde Staten wezen Assads verklaring van de hand. VN-ambassadeur Bolton zei geen toespraken maar medewerking te verlangen.