Speels museum

Menig kunstenaar droomt ervan: een eigen museum. Agata Siwek maakte het in Galerie Josine Bokhoven. Haar Museum van A tot Z is een statig geheel. Onder elke tekening hangt een rode guirlande van zachte stof, kokardes zetten een punt onder de kleinere werkjes.

Het doet denken aan het Musée d'art Moderne, Départment des Aigles van de Belgische kunstenaar en `überconceptualist' Marcel Broodthaers. Van 1968 tot 1972 stelde hij daarmee onder meer de macht van het museum aan de orde. Het doet ook denken aan het fictieve African Museum of Contemporary Art van Meschac Gaba.

Siwek (Polen, 1972) maakte een soort parodie op een klassiek museum waarin gekke voorwerpen en chique kunstwerken elkaar afwisselen. Alles vervaardigde ze zelf: de zaalteksten, de werken die allemaal beginnen met een letter van het alfabet.

Haar thema's zijn grote gebeurtenissen of juist subtiele zaken die haar aandacht trekken. Een verpakkingsontwerp van de Johma salade die wordt verkocht als Amerikaanse coleslaw siert een bordje in een vitrine. Andere bordjes dragen typische oud-Hollandse productverpakkingen van bijvoorbeeld oliebollenmix en poedersuiker. Het is een grappige manier om met voedsel een nationale identiteit aan het licht te brengen.

Er zijn schetsmatige tekeningen van katten en van een teddybeer met een grote, vierkante camera voor zijn pluizige buik. Ook geeft Siwek een herinterpretatie van Las Meninas, een doek uit 1656 van Velázquez. Met dikke inktlijnen tekent ze figuren uit de kunstgeschiedenis na: een Jezus, of een dame met in haar rokken verborgen huisdieren, die zo onsubtiel zijn neergezet, dat het lijkt of ze deel van het kledingstuk zijn. Een ronkende kunsthistorische tekst op een bordje beschrijft hoe mooi het werk is.

Siwek, die in Krakow en in Glasgow de academie bezocht alvorens ze in 2001 bij de Rijksakademie in Amsterdam terechtkwam, laat in haar weg naar de top ook internet niet onbenut. Siwek.nl is opgezet als een teleshopping-programma. Er zijn keramieken Twin Towers compleet met rookpluimen te koop (een beeld dat ook als donkere tekening in het museum hangt) of een Everyday devotion Kalender met grof gepenseelde heiligen. En lieve knuffelhondjes voor in het interieur. En dat alles voor weinig!

De site maakt duidelijk wat Het Museum van A tot Z ook laat zien: Siwek registreert en verwerkt de actualiteit in haar kunst, maar ook jeugdherinneringen op een satirische manier. Ze maakt gebruik van bestaande mechanismen, en zet ze in een ander daglicht. Speelsheid overheerst.

Siweks scherpe blik vertaalt zich in toegankelijke werken, die ook nog eens erg grappig kunnen zijn.

Agatha Siwek, Kunstmuseum van A tot Z. T/m 13 dec. in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam. Open di-za, 13-18u. Inl. 020-6236598, www.siwek.nl