Rellen in Franse buitenwijken nog niet voorbij

De rellen in Frankrijk gaan hun derde week in, en zijn nog niet tot een einde gekomen. Vannacht arresteerde de politie in het hele land 201 relschoppers. Het aantal in brand gestoken auto's liep vanmorgen net als gisteren op tot boven de 460.

President Jacques Chirac heeft zich opnieuw verweerd tegen het verwijt dat hij zich te weinig heeft laten gelden in de crisis. Gisteren zei de president dat hij zelf heeft besloten deze week de noodtoestand uit te roepen in 25 departementen, om het mogelijk te maken in sommige steden een avondklok in te stellen.

Het duurde tot ruim twee weken na het begin van de rellen, die uitbraken in het laatste weekeinde van oktober, voordat president Chirac zich persoonlijk uitsprak met een korte verklaring waarin hij het herstel van orde ,,de absolute prioriteit'' noemde. Pas als de orde helemaal hersteld is, acht Chirac de tijd gekomen om zich uit te spreken over ,,de gevolgen van deze crisis'', aldus de president gisteren. Hij onderstreepte dat de orde nu nog niet hersteld is. Binnen vijf departementen, alle buiten de regio Parijs, geldt in sommige steden momenteel de avondklok.

De autoriteiten wachten met spanning het verloop van het komende weekeinde af. Vandaag zijn de scholen, overheidsdiensten en bedrijven dicht om de wapenstilstand van 1918 te herdenken. Vorige week bereikten de ongeregeldheden in het weekeinde een hoogtepunt, met gevechten in tal van steden en meer dan 1.500 autobranden.

De politie heeft aanwijzingen dat via sms en internet oproepen circuleren om dit weekeinde rellen te veroorzaken in Parijs, onder meer op de Champs Elysées. In en rond de hoofdstad is uit voorzorg de verkoop van brandstof in flessen en jerrycans verboden. Dat verbod geldt ook in elf andere Franse departementen en enkele steden, waaronder Bordeaux en Amiens. Voor de komende nacht blijft een politiemacht van 12.000 man gemobiliseerd. In Parijs zijn vandaag 2.220 agenten actief rond de Champs Elysées, waar Chirac in de loop van de dag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenkt.

In de voorsteden rond Parijs is het aantal incidenten na een paar nachten van daling vannacht licht gestegen, aldus de politie. Met name het aantal in brand gestoken auto's nam weer toe tot boven de honderd (111 naar vanmorgen werd bekend).

Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy wees gisteravond in een televisiedebat verwijten van de hand dat hij alle jongeren over één kam zou scheren. ,,Het zijn bandieten en tuig die zorgen voor de onveiligheid in de voorsteden,'' aldus Sarkzoy, ,,daar blijf ik bij.''

Hij heeft acht agenten geschorst die in de Parijse voorstad La Courneuve ,,onwettige klappen'' hebben gegeven aan een 19-jarige jongen. ,,Ik laat geen enkele uitspatting van de politie toe'', aldus Sarkozy. Twee van de acht zouden klappen hebben uitgedeeld, de zes overigen zouden er getuige van zijn geweest. De scène was gefilmd door een televisieploeg. De jongen liep blauwe plekken op in zijn gezicht.