Pools parlement steunt regering

De nieuwe minderheidsregering van Polen heeft gisteren het vertrouwen gekregen van het parlement, dankzij de steun van kleinere, populistische, anti-Europese partijen. Daarmee is volgens waarnemers nog geen einde gekomen aan de politieke en economische onzekerheid van de laatste weken.

Premier Kazimierz Marcinkiewicz kreeg onder meer steun van de ultrakatholieke Liga van Poolse Families (LPR), die Polen uit de Europese Unie wil losweken, en van de radicale boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging), die opnieuw met Brussel wil onderhandelen over het Poolse toetredingsverdrag.

LPR-leider Roman Giertych waarschuwde gisteren dat de steun aan de regering ook weer kan worden ingetrokken als het beleid niet bevalt.

Waarnemers en commentatoren verwachten dat de alliantie met de populisten onder druk zal komen te staan zodra er over serieuze zaken moet worden gestemd, zoals de nieuwe begroting. Marcinkiewicz heeft financiële markten beloofd dat het begrotingstekort niet boven de 30 miljard zloty (7,5 miljard euro) zal uitkomen, maar wil tegelijk meer geld uittrekken voor sociale voorzieningen. De zloty is in de afgelopen weken zwakker geworden.

De liberalen van Burgerplatform, met wie Marcinkiewicz in de afgelopen maanden vergeefs heeft geprobeerd een coalitie te sluiten, stemden gisteren tegen de premier. Zij vinden dat hij hoog spel speelt door de steun van populisten te accepteren. ,,Morgen begint de termijn van een instabiele regering, die niet in staat is om belangrijke beslissingen te nemen en die steeds over steun zal moeten marchanderen'', zei Bronislaw Komorowski, een prominente liberaal.

Marcinkiewicz kreeg gisteren 272 stemmen in het 460 zetels tellende parlement. Zijn eigen partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) beschikt over een minderheid van 154 zetels. De premier zette vooraf aan de stemming in grote lijnen het programma van zijn regering uiteen. De kritiek van de liberalen dat hij ,,te vaag'' was, verwierp hij. ,,Ons programma is zeer pragmatisch omdat de economie geen ideologische, maar pragmatische oplossingen nodig heeft.''

Op economisch gebied wil Marcinkiewicz Polen zoveel mogelijk voorop stellen. Dat betekent dat de invoering van de euro niet snel zal plaatsvinden als het economisch voordeel voor Polen niet evident is. De regering wil haar invloed in grote staatsbedrijven behouden en deze bedrijven in nationale kampioenen veranderen. Corruptie zal hard worden aangepakt. In buitenlandse zaken zal de nieuwe regering een balans zoeken tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie ,,om economische ontwikkeling en nationale veiligheid te garanderen'', aldus de nieuwe premier.