Politie treedt ook elders in het land op tegen spandoeken en leuzen

Op verscheidene plaatsen in het land zijn de afgelopen dagen spandoeken tegen minister Verdonk verwijderd. Het begon in Amsterdam waar de politie optrad tegen leuzen als `Rita Jugend'. Ook in Haarlem werd een spandoek verwijderd: `Rita rot op' stond erop te lezen. Een ander spandoek met `Zet die Verdonk eens uit' hangt er nog. In Utrecht moest een doek met daarop een rebus verdwijnen, waarvan de oplossing `Rita moordenaar' luidde. In Groningen werd tot twee keer toe een spandoek met daarop `Verdonk over tien jaar: Ich habe es nicht gewusst' verwijderd. De gemeente Groningen verwijst naar een politieverordening, waarin staat dat voor het aanbrengen van teksten op panden een vergunning nodig is, die hier ontbrak. In Den Bosch sommeerde de politie een groep krakers een spandoek te verwijderen met daarop de leus `Rita, nog steeds geen bloed aan je handen??' Die tekst was volgens de politie `beledigend'.

Op enkele plekken in het land hangen soortgelijke spandoeken die nog niet zijn weggehaald, zoals in Leiden (`Stop dit moordbeleid Verdonk, Donner op'), Emmen, Nijmegen en Zwolle.

Ook eerder dit jaar werd opgetreden tegen leuzen. Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Bush werden leuzen van het wegdek verwijderd: `A murderer comes to town' en 'Bush war criminal'. Tijdens het proces tegen Mohammed B. moesten demonstranten een spandoek met `Media, politiek en justitie zijn islamcollaborateurs' inleveren. `Stop islamterreur' mocht wel.