Pas verschenen: NON-FICTIE

Vladimir Nabokov: De Kunst van het lezen. Dostojevski. Uit het Engels vertaald door Robbert-Jan Henkes & Erik Bindervoet. Hoogland & Van Klaveren, 90 blz. €19,50. Geïllustreerd.

Na Tsjechov en Gogol is nu Dostojevski aan de beurt in de reeks De kunst van het lezen. `Dostojevski is geen grote schrijver, maar een nogal middelmatige – met flitsen van een uitstekend gevoel voor humor, maar met helaas ook woestenijen van literaire platitudes', aldus de anti-Dostojevski-man Vladimir Nabokov.

Simon Singh: De oerknal. De belangrijkste wetenschappelijke ontdekking ooit. Uit het Engels vertaald door Jan Braks. Arbeiderspers, 451 blz. €27,95

Simon Singh, wetenschapsjournalist voor de BBC, natuurkundige en auteur van Het laatste raadsel van Fermat, geeft de historie en achtergrond van de oerknal in de veronderstelling dat iedereen de oerknal kan begrijpen.

Ben Shephard: Na zonsopgang. De bevrijding van kamp Bergen-Belsen, 1945. Uit het Engels vertaald door Maarten Polman. Contact, 288 blz. €23,90

Na de bevrijding van Bergen-Belsen overleden er in 3 maanden tijd nog 14.000 ex-gevangenen. Toch is de reddingsoperatie de boeken ingegaan als medische heroïek. BBC-documentairemaker Ben Shephard onderzoekt of deze heroïsche versie terecht is aan de hand van ooggetuigenverslagen, militaire dossiers en gesprekken met overlevenden.