Oproep tot vakantieboycot Aruba

Eind mei verdween op Aruba de scholiere Natalee Holloway uit Alabama. Ze is nog altijd niet gevonden. De staat Alabama roept nu op tot een vakantieboycot.

De ruzie tussen de ouders van Natalee Holloway en de Arubaanse regering escaleert. Een week nadat het Arubaanse openbaar ministerie Natalees moeder, Beth Twitty, ondervroeg, riep gouverneur Bob Riley van de Amerikaanse staat Alabama op tot een boycot van Aruba als vakantiebestemming.

Dat is geen toeval, meent Ruben Trappenberg, tot het aantreden van een nieuw Arubaanse kabinet, deze week, woordvoerder van de Arubaanse regering. ,,Net nu het onderzoek zich verplaatst naar Natalees naaste omgeving, zegt hij.

Trappenburg wijst erop dat het openbaar ministerie op Aruba nu ook Natalees medescholieren uit haar woonplaats Mountain Brook, Alabama wil ondervragen. Beth Twitty ziet dat als een poging te verbloemen dat er in de beginfase van het justitiële onderzoek grove fouten zijn gemaakt. Vorige week vroeg zij aan de Arubaanse procureur-generaal Theresa Croes Fernandes om het onderzoeksteam van de zaak te halen. ,,Ze storen het onderzoek'', aldus Twitty.

Natalee Holloway verdween eind mei tijdens een korte vakantie op Aruba. Het onderzoek van de Arubaanse justitie richtte zich in eerste instantie op drie hoofdverdachten; de Nederlander Joran van der S. (19) en de Surinaamse broers Deepak (21) en Satish K. (19). Zij werden twee maanden geleden op last van de rechter vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Twitty is overtuigd van de schuld van de drie verdachten. Zij spuwt op Amerikaanse televisiezenders regelmatig haar gal over de Arubaanse regering en justitie. Vooralsnog heeft dat geen gevolgen voor het aantal bezoekers aan Aruba, dat drijft op een door Amerikaanse dollars aangezwengelde toeristenindustrie.

Uit een gesprek van minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) afgelopen woensdag met de waarnemend ambassadeur van de VS in Nederland bleek dat de Amerikaanse regering de boycot niet ondersteunt. Vorige maand verzekerde Bot zijn Amerikaanse ambtsgenoot Condoleezza Rice dat de Nederlandse Antillen en Aruba binnen het Koninkrijk der Nederlanden blijven. Dit naar aanleiding van Amerikaanse zorgen over avances van de anti-Amerikaanse president Hugo Chávez van Venezuela naar Curaçao en andere eilanden in de regio.

Chávez lanceerde onlangs het project Petrocaribe, een initiatief om Caraïbische eilanden goedkope Venezolaanse olie te leveren. Volgens de gevolmachtigde minister van Aruba in Den Haag, Ella Tromp-Yarzagaray, is Aruba daar niet mee akkoord gegaan om de Verenigde Staten gunstig te stemmen. ,,Wij doen alles voor de VS om de goede band te bewaren. In dat licht moet de Amerikaanse politiek Aruba blijven steunen in de Holloway-zaak'', zei de gevolmachtigd minister in een interview met de Wereldomroep.

Maar Natalees ouders laten de zaak niet rusten. Stiefvader `Jug' Twitty is een invloedrijke zakenman met contacten die tot in het Witte Huis reiken. Volgens Trappenberg zinnen Natalees (stief)ouders op wraak omdat ze het verlies van hun dochter niet kunnen verwerken. ,,Het is net als in Irak. Als je het probleem niet kan oplossen gooi je er maar een bom op.''