`Nieuwe naam Randstad'

Het ,,woud van overleg'' over de Randstad moet worden gekapt. Hervorming van het bestuur van de Randstad is ,,tijdverspilling''. De overheid moet ,,de markt haar werk laten doen''. Alleen op deze manier kan de Randstad weer een internationaal scherp concurrerende regio worden. Dat stelt president-directeur Gerlach Cerfontaine van Schiphol vandaag in zijn oratie bij de aanvaarding van zijn ambt als hoogleraar `corporate governance' aan de Universiteit Utrecht. Cerfontaine blijft overigens directeur van de luchthaven.

Volgens Cerfontaine dienen we de term Randstad ,,te vervangen door een begrip dat ook internationaal bekendheid geniet: Amsterdam, Holland of Rotterdam. We spreken immers ook van Hong Kong en niet van de Pearl River Delta en we gaan naar Parijs en niet naar Ile de France.''

Bestuurlijke hervorming, zoals onlangs is voorgesteld door een groep burgemeesters en commissarissen van de koningin, is niet zinvol, aldus Cerfontaine. Het huis van Thorbecke moet blijven staan. ,,We moeten naar een combinatie van oud en nieuw, waarin het bestuursstelsel van Thorbecke het uitgangspunt is. Dit stelsel is gebaseerd op onze democratische traditie ,,van schikken en plooien, er samen uitkomen en niet simpelweg kiezen voor `de meeste stemmen gelden'.'' Een ,,inspirerend toekomstbeeld'' voor de Randstad kan ,,een einde maken aan het huidige negativisme in Nederland'', vindt Cerfontaine.