Moldavië zat bijna zonder stroom

De Russische eigenaars van het krachtstation dat een groot deel van Moldavië van stroom voorziet, hebben eerder deze week de toelevering van elektriciteit stopgezet. Alleen snelle actie van het bedrijf dat het Moldavische elektriciteitsnet beheert, voorkwam dat Moldavië in het donker kwam te zitten.

54 procent van de Moldavische behoefte aan elektriciteit wordt gedekt door het krachtstation Cuciurgan. Dat ligt in Transnistrië, de door etnische Russen en Oekraïeners gedomineerde regio die zich in 1992 met geweld losmaakte van Moldavië en zich als een onafhankelijke republiek beschouwt. De fabriek van Cuciurgan is onlangs door de Transnistrische overheid verkocht aan de Russische stroomgigant Unified Energy System (UES).

De nieuwe Russische eigenaars hebben sinds de aankoop geprobeerd de stroomprijs met zo'n 30 procent te verhogen, maar de Moldavische regering heeft geweigerd meer te betalen dan ze tot dusverre deed. De plotselinge staking van de elektriciteitsleveranties aan Moldavië werd door de Moldavische media in verband gebracht met het conflict over de prijs. Volgens de regering in Chişinau heeft UES niet tevoren gewaarschuwd dat de stroomlevering zou worden onderbroken.

Het Spaanse bedrijf Union Fenosa, dat het Moldavische stroomnet beheert, kocht gisteren extra elektriciteit in in de buurlanden Oekraïne en Roemenië, zodat het nergens tot stroomonderbrekingen kwam. De relaties tussen de Moldavische regering en de Russische stroomgigant UES waren al slecht sinds de arrestatie, eerder dit jaar, van een adviseur van UES, Valeriu Pasat.