`Minister stal van Gijsen'

De Belgische oud-minister Marc Galle moet zich voor een strafrechter verantwoorden voor oplichting, valsheid in geschrifte en diefstal. Hij zou zich ten onrechte twee schilderijen van Magritte en 2,5 miljoen euro hebben toegeëigend uit de erfenis van de schrijver Marnix Gijsen.

Dat heeft de raadkamer van Brussel gisteren bekendgemaakt. De zaak sleept al sinds 2000, maar kwam pas in 2002 in het nieuws. De socialist Marc Galle was een boezemvriend van de in 1984 overleden schrijver Gijsen (pseudoniem voor Jan Albert Goris).

In 2000 werkte Galle mee aan een tv-programma over de auteur. Daarin vertelde hij hoe hij tijdens een vakantie werd ingeschakeld door Gijsen om een huwelijksaanzoek over te brengen aan diens tweede echtgenote, Leentje Bambust. Ook vertelde hij dat de schrijver hem op zijn sterfbed had gevraagd goed voor haar te zorgen. Een nicht van Gijsen zocht daarop de publiciteit. Galle zou de weduwe een wilsbeschikking hebben laten tekenen die zij niet begreep omdat zij blind was. Marc Galle, in de jaren tachtig minister in twee kabinetten, ontkent alle beschuldigingen.