Mauresmo en Pierce naar halve finale

De Franse tennissters Amélie Mauresmo en Mary Pierce zijn via de zwarte groep doorgedrongen tot de halve finales van de WTA Tour Championships in Los Angeles, het officieuze wereldkampioenschap bij de vrouwen. De Belgische titelfavoriete Kim Clijsters is uitgeschakeld.

Mauresmo won gisteravond in de thuishaven van de Los Angeles Lakers in twee sets van de Russin Jelena Dementjeva (6-2 en 6-3) en kwam in haar groep op twee overwinningen te staan. Eerder deze week won Mauresmo in twee sets van Clijsters.

Pierce speelde gisteren niet, maar haar eerdere zeges op Dementjeva en Clijsters waren voldoende om haar plek bij de laatste vier veilig te stellen. Pierce weet daarmee, na eerdere verrassende finaleplaatsen op Roland Garros en de US Open, opnieuw te verbazen.

Clijsters speelt vandaag nog tegen Dementjeva, maar de uitslag is alleen nog van belang voor de statistieken. Clijsters, die zich in het verleden twee keer wereldkampioene mocht noemen, kende een teleurstellend einde van een zeer succesvol verlopen seizoen. Ze won dit jaar negen toernooien waaronder de US Open. In Los Angeles was ze nog met Davenport in de race voor de toppositie van de wereldranglijst.

In de groene groep verzekerden de Amerikaanse Davenport en de Russische Maria Sjarapova zich wel van een plaats in de halve eindstrijd van het `WK'. Sjarapova won gisteren een onderling duel met Davenport in drie sets: 6-3, 5-7 en 6-4. Davenport, de huidige nummer één van de wereld, mag ondanks die nederlaag ook verder in LA. Zij boekte eerder overwinningen op de Russin Nadia Petrova en de Zwitserse Patty Schnyder. Petrova en Schnyder zijn uitgeschakeld.

Sjarapova, die vorig jaar de wereldtitel op haar naam schreef, is na de uitschakeling van Clijsters nu samen met Davenport favoriet voor de eindzege. Geen van de vier overgebleven halvefinalisten in Los Angeles wist overigens dit jaar een grandslamtoernooi te winnen. Serena Williams (winnares van de Australian Open), Justine Henin (Roland Garros) en Venus Williams (Wimbledon) ontbreken op het officieuze wereldkampioenschap door blessures. De mannen beginnen zondag aan hun WK.