Jordaniërs betogen tegen terreur

Duizenden Jordaniërs hebben gisteren in de hoofdstad Amman en in andere steden hun woede geuit tegen de daders van de drie bomaanslagen op hotels in de hoofdstad op woensdag.

Bij de aanslagen, volgens de Jordaanse autoriteiten alledrie zelfmoordaanslagen, op het Grand Hyatt hotel, het Radisson hotel en het Days Inn hotel vielen zeker 56 doden en tegen de honderd gewonden. Onder de doden zijn de in Syrië geboren filmregisseur Moustapha Akkad (74) en zijn dochter, enkele prominente Palestijnse functionarissen uit de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en twee Amerikanen. Ook zijn zeker 33 Jordaniërs om het leven gekomen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd gistermorgen opgeëist door de groep Al-Qaeda in Irak van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi. ,,Brand in de hel, Abu Musab al-Zarqawi'', schreeuwden betogers die door Amman trokken. Zarqawi is in de afgelopen jaren met diverse door de Jordaanse veiligheidsdiensten verijdelde aanslagen in verband gebracht.

Mogelijk in reactie op de brede Arabische veroordelingen van de aanslagen publiceerde terreurgroep Al-Qaeda in Irak gisteren later een tweede verklaring op internet. ,,Laat iedereen weten dat we alleen hebben toegeslagen toen we er zeker van waren dat ze [de hotels] centra zijn om oorlog te voeren tegen de islam, en de aanwezigheid van kruisvaarders in Irak en het Arabisch schiereiland en de aanwezigheid van de joden in het land van Palestina te steunen'', aldus de verklaring. Minister van Buitenlandse Zaken Farouq Kasrawi verzekerde vervolgens dat de aanslagen geen invloed zullen hebben op de politiek van Jordanië, een nauwe Amerikaanse bondgenoot met diplomatieke banden met Israël.

Koning Abdallah II zwoer gisteren in een televisietoespraak de organisatoren van de aanslagen te grijpen, ,,waar ze ook zijn''. ,,We zullen ze uit hun holen sleuren, en hen voor de rechter brengen.'' Volgens Jordaanse functionarissen zijn inmiddels meer dan 100 arrestaties verricht. De veiligheidsdiensten kijken ook naar Irakezen, van wie honderdduizenden in Jordanië leven. Volgens een veiligheidsfunctionaris sprak de zelfmoordterrorist die zich in de lobby van het Grand Hyatt opblies met een sterk Iraaks accent.