Internet Voorkeur

Vodcasts. Podcasts, ofwel abonnementen op radio-uitzendingen, zwerven al een tijdje over het web, maar bereiken weinig luisteraars. Voor vodcasting – abonnementen op tv-uitzendingen – lijkt de doelgroep groter. In Nederland zijn al verschillende programma's op deze manier te volgen: elke nieuwe editie wordt automatisch gedownload en is te bekijken op een moment dat de kijker het beste uitkomt. Sinds deze week zijn de filmpjes van Wim de Bie via vodcast te bekijken. De Bie is er vroeg bij, maar hij is niet de enige: omroep RVU stuurt bijvoorbeeld de volledige uitzendingen van de Club van 100 rond via vodcast. Dit programma koppelt mensen die elkaar willen helpen. De Volkskrant heeft ook al videoreportages via vodcast online gezet. Om de verbinding niet te veel te belasten zijn de meeste fragmenten nog redelijk kort – op die van de Club van 100 na.

Abonneren op een vodcast gaat het eenvoudigst met het muziekprogramma Apple iTunes (gratis via apple.com/itunes). Wim de Bie legt het uit op zijn Bieslog: ,,Klik op `Podcasts' in de linkerbalk van iTunes, klik op `Geavanceerd' in de bovenbalk, klik op `Abonneren op Podcasts'. Vul deze URL in: http://www.vodcast.nl/feeds/bieslogipod.xml en druk op OK. Gefeliciteerd! U bent heel erg modern bezig. U hoort er helemaal bij.''