General Motors gaf te hoge winst op

's Werelds grootste autofabrikant General Motors (GM) heeft de winstcijfers de afgelopen vier jaar te rooskleurig voorgesteld. Door een boekhoudfout rapporteerde het Amerikaanse concern sinds 2001 tot 35 procent meer winst dan in werkelijkheid was gemaakt. General Motors zal de cijfers naar beneden bijstellen.

Dat heeft GM aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC gemeld. Zo heeft het concern in 2001 de winst 300 tot 400 miljoen dollar (256 tot 342 miljoen euro) te hoog voorgesteld. De fouten hebben volgens GM te maken met de wijze waarop leverancierskredieten van producenten van auto-onderdelen zijn geboekt. De SEC doet al enige tijd onderzoek naar mogelijke fraude hiermee.

Kredietbeoordelaars bekijken of ze hun waardering van GM verder zullen verlagen. GM heeft overigens al de junkstatus. De kredietbeoordelaars maken zich al langer zorgen over mogelijke lasten die GM zal moeten nemen als zijn voormalige onderdelendivisie Delphi failliet gaat. Delphi, dat van GM is afgesplitst, verkeert al enige tijd in surseance.

GM is mogelijk aansprakelijk voor 12 miljard dollar aan pensioenvoorzieningen van Delphi-werknemers. GM heeft bij de afsplitsing van Delphi gegarandeerd dat het personeel er niet in loon of pensioen op achteruit zou gaan. Als Delphi geen overeenstemming over lonen en pensioenen bereikt met de vakbonden, loopt GM ook nog het risico aansprakelijk te worden voor een deel van de loonkosten. Daarmee zou GM in ernstige financiële problemen komen.

Een woordvoerster van GM zei dat het concern bezig is de winstgevendheid te herstellen. GM probeert met de belangrijkste vakbond voor werknemers van autofabrikanten, de United Auto Workers, overeenstemming te bereiken over verlaging van de lonen en de werkgeversbijdrage aan de ziektekosten. GM wil zijn kosten daarmee structureel verlagen.

Het aandeel GM daalde gisteren met 5 procent tot 24,63 dollar, het laagste punt in dertien jaar.