Dubai heeft tekort aan hijskranen

Hoe groter hoe beter, is het motto van het emiraat Dubai aan de Perzische golf. Op dit moment worden de fundamenten voor het grootste gebouw ter wereld gelegd, de Burj Dubai. De toren moet hoger dan 800 meter worden.

Het grootste winkelcentrum van het Midden-Oosten, The Mall of the Emirates, is er al. Eerder deze week was popzanger Michael Jackson er nog aan het winkelen met zijn kinderen. De tweede terminal van het vliegveld moet binnen twee jaar af zijn. Over 14 jaar verwacht Dubai er 100 miljoen passagiers per jaar af te handelen.

Woontorens in de steigers en gele bouwkranen bepalen de immer vol rakende skyline van Dubai. De 1.800 bouwkranen in het emiraat vormen ongeveer 16 procent van het wereldtotaal. Maar de vraag is zo groot dat nu de kranen op zijn. Verhuurbedrijven verhogen hun prijzen met 20 tot 30 procent en levertijden dreigen de prestigieuze projecten te vertragen. ,,Wie nu een kraan van 70 ton bestelt, krijgt die pas in september volgend jaar geleverd'', vertelde een manager van kranengigant Liebherr tegen een lokaal bouwblad. Ook tweedehands kranen worden schaars. De buurlanden van het Emiraat zijn ook op kranenjacht. Dankzij de gestegen olieprijzen wordt er langs de hele Perzische Golf druk gebouwd.