Digitale kloof dreigt in Europa

Er dreigt een digitale kloof in Europa. In de 25 lidstaten van de Europese Unie zijn grote verschillen in het gebruik van computers en internet. Niet alleen tussen landen onderling, maar ook tussen jongeren en ouderen. Verder hebben inkomen en opleiding grote invloed op het gebruik van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Dat blijkt uit een gisteren gepresenteerde studie van Eurostat. Het statistisch bureau van de EU onderzocht het gebruik van pc's en internet in alle lidstaten.

Veel ouderen in Europa hebben nog nooit een computer of internet gebruikt, aldus Eurostat. Gemiddeld 13 procent van de ouderen is online. In Nederland surft meer dan de helft van alle senioren wel eens op internet.

Volgens de studie was 85 procent van de Europese scholieren en studenten tussen 16 en 24 jaar wel eens online in de periode van het onderzoek, tussen april en juni 2004. Eurostat ondervroeg ruim 200.000 mensen. Internetgebruik is gedefinieerd als minstens één keer online in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek.

Hoe hoger de opleiding, hoe meer mensen gebruikmaken van internet, zo blijkt. Een kwart van alle Europese jongeren die voortijdig hun school verlieten surft op internet. Van de jongeren met een middelbareschooldiploma gebruikt meer dan de helft ICT; voor academici is dat 77 procent.

In totaal maakt 47 procent van de Europeanen af en toe gebruik van internet. Dat is lager dan in de VS, meldt het Amerikaanse persbureau AP. Een vergelijkbare studie uit 2003 stelt het gemiddelde internetgebruik in de VS op 55 procent. Dat heeft volgens Eurostat diverse redenen: er is geen hardware, mensen hebben geen vaardigheden of ze worden niet gestimuleerd om de pc te gebruiken. ICT-gebruik is het hoogst in de Scandinavische landen. In Zweden maakt 82 procent van de bevolking regelmatig gebruik van pc en internet. Nederland volgt met 69 procent. Griekenland staat onderaan met 20 procent.

De digitale kloof tussen arm en rijk staat volgende week op de agenda van de Verenigde Naties. In Tunesië vindt de tweede Wereldtop over de informatiesamenleving plaats. In 2003 werd de eerste editie gehouden in Genève.