Defensie voor trauma soldaat aansprakelijk

Het ministerie van Defensie is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de psychische schade die een Nederlandse militair heeft opgelopen bij de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Dat heeft de bestuursrechter in Den Haag recentelijk bepaald. Volgens advocaat H. van der Meijden kan de uitspraak leiden tot een financiële vergoeding aan alle Dutchbatters die in Srebrenica zaten.

De 29-jarige ex-militair heeft jarenlang geprocedeerd tegen Defensie. Het ministerie heeft volgens de Dutchbatter onrechtmatig gehandeld door hem zonder goede risicoanalyse, met een te beperkt mandaat en met onvoldoende middelen uit te zenden. De man zat als pionier-verkenner met Dutchbat III in Srebrenica, van januari tot en met juli 1995. Op 11 juli van dat jaar nam het Bosnisch-Servische leger de `safe area' in. De Nederlandse militairen konden de massamoord op meer dan zevenduizend moslims vervolgens niet voorkomen.

Volgens een geneeskundig proces-verbaal uit 1999 heeft de ex-militair bij de val van Srebrenica een chronische posttraumatische stressstoornis (PTSS) opgelopen door ernstige fysieke en mentale spanning, vermoeidheid en angstige situaties. Hij maakte onder meer van nabij een mortierinslag mee. Naast erkenning vraagt de Dutchbatter om schadevergoeding van Defensie.

Advocaat H. van der Meijden, die tientallen Dutchbatters bijstaat in hun strijd tegen Defensie, verwacht dat de uitspraak grote gevolgen gaat krijgen voor alle schadeclaims van Dutchbatters. ,,De rechter heeft gezegd dat alle in Srebrenica gelegerde militairen aan hun lot zijn overgelaten. Deze uitspraak heeft dus betrekking op alle eisers. Ik verwacht nog veel meer claims.''

In een reactie laat het ministerie van Defensie weten dat de Staat zeker tegen de uitspraak in beroep gaat, ,,gelet op de militair-operationele overwegingen in de uitspraak en de mogelijke precedentwerking''.

De erkenning van de psychische schade die de Dutchbatter heeft opgelopen is niet aan de orde, aldus een woordvoerder: zijn PTSS is door de afdeling individuele hulpverlening al vastgesteld en hij ontvangt daarvoor een financiële uitkering.