D66 steunt uitzetten overlevenden, ondanks eerder pleidooi Dittrich

D66 steunde gisteren het beleid van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) om overlevenden van de Schipholbrand die niet meer nodig zijn voor het onderzoek naar de brand uit te zetten. Kamerlid Ursie Lambrechts (D66) diende een motie in die door Verdonk als een ondersteuning van haar beleid werd gezien. Verdonk zal bij beslissing tot uitzetten ,,individuele waarborgen in acht nemen op basis van onafhankelijke medische en psychische toetsen.'' Dat is exact waar D66 in de motie om vroeg. Maar volgens D66 dwingt die motie Verdonk om woord te houden.

D66-leider Dittrich zei op 31 oktober, onder meer in deze krant, dat de eventuele daders van de brand vervolgd moeten worden. De anderen, of ze nu criminele antecedenten hebben of niet, moesten volgens Dittrich een verblijfsvergunning krijgen. ,,Nederland had de plicht goed voor hen te zorgen, dat is niet gebeurd'', zei Dittrich. Volgens een woordvoerder van Dittrich bedoelde hij daarmee niet dat alle mensen in het Schiphol-detentiecentrum een pardon moeten krijgen maar alleen de direct betrokkenen, die rondom het in brand gevlogen cellenblok zaten.

In het debat zei D66 zei in eerste instantie sympathiek te staan tegenover de motie van Vos (GroenLinks) en Straub (PvdA) om de uitzetting op te schorten totdat alle onderzoek is afgerond, maar stemde daar toch tegen. De D66-motie kreeg steun van een Kamermeerderheid. GroenLinks en SP stemden tegen, omdat de motie in hun ogen niets voorstelde.