Corruptiebestrijder China beschuldigd van corruptie

Huang Jin'gao, China's meest bekende strijder tegen corruptie, is gisteren zelf tot levenslang veroordeeld op beschuldiging van corruptie. Dat meldden bronnen rond Huang gisteren.

Huang verwierf nationaal bekendheid nadat hij vorig jaar zomer in een open brief aan het Volksdagblad meldde dat hij al zes jaar lang een kogelvrij vest droeg. De corruptiebestrijder werd ruim twintig keer met de dood bedreigd, en moest een lijfwacht inhuren voor zijn veiligheid. Huang, van boerenafkomst, trok in zijn brief ook van leer tegen plaatselijke ambtenaren in Fuzhou, de hoofdstad van de Zuid-Chinese provincie Fujian, die volgens hem onder meer betrokken waren bij corrupte praktijken rond de verkoop van land en varkens.

Nu wordt Huang zelf veroordeeld omdat hij voor 5,8 miljoen yuan (610.000 euro) aan smeergeld zou hebben aangepakt. Of dat ook inderdaad zo is, valt te betwijfelen. Het is ook zeer wel mogelijk dat de corruptie in Fujian zo welig tiert dat de ambtenaren die hij eerder beschuldigde nu op sublieme wijze wraak nemen.

Het rechtssysteem is verre van onafhankelijk, en het is zeker niet onmogelijk dat de rechtbank van de kleinere provinciestad Nanping onder druk van de plaatselijke autoriteiten is gezwicht voor valse aanklachten die zijn gefabriceerd in opdracht van de lokale autoriteiten.

Toen de explosieve brief van Huang in 2004 op de internetsite van het Volksdagblad verscheen, werd die er door zijn bazen alweer snel vanaf gehaald. Huang zou met zijn brief ,,sociale en politieke instabiliteit'' hebben aangewakkerd en een ,,ernstige politieke fout'' hebben begaan.

De overheid van Fuzhou ontkende ondertussen ook maar iets verkeerd gedaan te hebben, en tot een vervolging van de ambtenaren die Huang in zijn brief beschuldigde is het nooit gekomen.

De provincie Fujian kwam eind jaren negentig in het nieuws met het grootste corruptie- en smokkelschandaal uit de moderne Chinese geschiedenis. Opvallend daarbij was dat provinciaal partijleider Jia Qingling, die vrijwel zeker van de grootschalige smokkel heeft geweten en wiens vrouw er waarschijnlijk bij betrokken was, in 2002 tot veler verbazing benoemd werd als de vierde man in China's nationale partijhiërarchie. Jia was een beschermeling van China's toenmalige partijleider Jiang Zemin.