Componisten zijn tegen nieuw fonds

Een groep van vierenzestig componisten protesteert tegen het plan van staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) om het Fonds voor de Scheppende Toonkunst (FST) onder te brengen bij het Fonds voor de Amateurkunst en Podiumkunsten. Zij zeggen in een brief aan de Tweede Kamer te vrezen dat ,,het in veertig jaar zorgvuldig opgebouwde en wereldwijd geprezen Nederlandse muziekleven genadeloos wordt afgeserveerd''. De componisten voorzien het verdwijnen van kennis bij de invoering van een ander systeem voor de verdeling van de 1, 75 miljoen euro subsidie. Het zou ook leiden tot het ,,vergelijken van appels met peren''. Onder de componisten zijn Louis Andriessen, Guus Janssen, Theo Loevendie, Robin de Raaf, Elmer Schönberger, Merlijn Twaalfhoven, Klaas de Vries en Peter-Jan Wagemans.