Boekweit met paddestoelen

Boekweit is een graan dat van zichzelf veel smaak heeft, zeker als het eerst even wordt geroosterd alvorens het te koken. Het is veel voedzamer dan rijst en wordt bij voorkeur in de herfst en winter gegeten. Natuurvoedingswinkels verkopen boekweit al jaar en dag. Bereiding: Neem een ruime steelpan met goed sluitend deksel. Doe de boekweit in de pan en roer het ei er goed door met een houten lepel. Zet de pan op een laag vuur en rooster de boekweit al roerend tot het graan is opgedroogd, iets donkerder van kleur is geworden en lekker ruikt.

Voeg ongeveer 3,5 deciliter bouillon en één eetlepel van de roomboter toe en kook de boekweit in de gesloten pan op een laag vuur gedurende 15 minuten, of tot het graan bijtgaar is. Voeg zonodig nog enkele eetlepels bouillon toe. Draai het vuur uit, roer de resterende roomboter door de boekweit en laat het graan 5 minuten rusten en stomen in de gesloten pan.

Verhit intussen een laagje olie in een ruime bakpan en fruit hierin de sjalotjes tot ze transparant worden. Snijd grote exemplaren van de paddestoelen in twee of drie stukken. Doe de paddestoelen bij de uien en bak ze al roerend mee tot ze bijtgaar zijn. Bestrooi ze met zout en peper en voeg op het laatst de peterselie toe. Draai het vuur uit onder de bakpan en roer de zure room door de paddestoelen. Serveer boekweit en paddestoelen tezamen bij gebakken koteletten van varken of lam.