Aftuigen voor de lol

Een vrouw heeft in Amsterdam-Zuidoost een hersenschudding opgelopen, doordat ze tegen haar hoofd is geslagen door een 15-jarige jongen. Daarbij hebben vrienden van de verdachte het incident gefilmd. Dit wordt ook wel `happy slapping' genoemd (`er vrolijk op los slaan'). Dit heeft de politie gisteren bekendgemaakt.

De zaak kwam aan het licht door een uitzending van Opsporing Verzocht. De moeder van de verdachte herkende haar zoon op de tv. Ze leverde hem bij de politie af. Na zijn aanhouding heeft de verdachte meer gevallen van `happy slapping' bekend. Deze gevallen waren bijna allemaal op metrostations in de Bijlmer.

Happy slapping is in Engeland een bekend fenomeen. Daar gaat het vaak gepaard met straatroof en verkrachting. Omstanders filmen deze daden met een mobiele telefoon, waarna de film wordt verspreid onder vrienden. Volgens Britse mediadeskundigen worden de daders geïnspireerd door populaire tv-programma's zoals Jackass op MTV. Lord Stevens, de voormalige hoofdcommissaris van de Londense politie, noemde happy slapping in de krant News of the World een `sociale kanker'.

Een woordvoerder van de politie Amsterdam-Amstelland verwacht niet dat happy slapping maar Nederland zal overwaaien: ,,Wij hebben geen enkele reden aan te nemen dat deze trend naar Nederland over zou slaan. Dit is een uniek geval.''