Zorgstelsel slecht voor gepensioneerden

Ik behoor tot de zogeheten stille generatie, die bij hoge uitzondering haar mond open doet. Nu dreigt er echter een zo onrechtvaardige behandeling van de groep gepensioneerden, waartoe ik ook behoor dat ik wel móet reageren.

In het nieuwe zorgstelsel betaalt vrijwel iedereen een beginpremie van ongeveer 1.100 euro, behalve kinderen tot 18 jaar en scholieren die thuis wonen en 18 of 19 jaar oud zijn. Die krijgen een zorgtoeslag. Over de gepensioneerden wordt in de media echter geen woord gerept, alleen in negatieve zin: wij zijn de bedreigende grijze golf. Vergeten wordt dat wij wél over ons pensioen belasting betalen en alle andere overheidstarieven ten volle betalen.

Ik heb mijn leven lang hard gewerkt, heb AOW-premie afgedragen en heb de volle pensioenpremie betaald. Daarom krijg ik nu pensioen + AOW, net als honderdduizenden andere gepensioneerden. Net als iedereen betalen wij 1.100 euro voor de zorg + daarbovenop een inkomensafhankelijke premie die kan oplopen tot 1.800 euro, dus 2.900 euro in totaal.

Werknemers worden gecompenseerd voor de premies door hun werkgever. Gepensioneerden worden door niemand gecompenseerd. Als je, zoals ik en met mij vele duizenden of nog meer, behoort tot de groep die slechts weinig meer pensioen heeft dan de limiet van 30.000 euro waarover je die 1.800 euro betaalt, zonder compensatie en wél nog 255 euro eigen risico, dus 3.150 euro in totaal, dan betitel ik dat als een zeer grove onrechtvaardigheid. We hebben wel altijd gewerkt, altijd belasting en premies betaald en nu krijgen we de rekening gepresenteerd. Bijstandstrekkers vind je niet onder deze groep, maar nadat we indertijd wél ziekteverzekering voor onze eigen kinderen hebben betaald, worden we nu geacht te betalen voor de kinderen van de middenklasse, die het toch al zo zwaar heeft gehad.

Nu verdwijnt weliswaar de standaardpakketpolis, waarvoor wij rond 2.000 euro per jaar betaalden, maar de vervanging daarvan gaat 1.000 euro meer kosten.