www.nrc.nl

Vandaag op www.nrc.nl: dubieuze technieken om kopiëren van cd's te bestrijden, een vergoelijkend evaluatieverslag en de nieuwe burgemeester van New York.

In de rubriek Beet op www.nrc.nl/beet schrijft Herbert Blankensteijn over de platenmaatschappij Sony BMG, die er van beticht wordt ongeoorloofde technieken te gebruiken om cd's moeilijk kopieerbaar te maken. Wat zijn die technieken, en wat deugt er niet aan? ,,De techniek die Sony BMG sinds dit jaar in de VS gebruikt heet Xcp (Extended content protection). Het is een zogenoemde 'rootkit', een benaming voor programmatuur die zichzelf verbergt door instellingen van Windows aan te passen. Rootkits staan in een kwade reuk omdat ze veel worden gebruikt door computercriminelen.'' De rubriek geeft een uitgebreide opsomming van dubieuze eigenschappen van Xcp.

Correspondent Freek Staps schrijft in zijn weblog over de burgemeestersverkiezingen in New York. De strijd leek al weken beslist, en dat werd bevestigd: Michael Bloomberg blijft. ,,De Democraat die Republikein werd won zo'n zestig procent van de stemmen, de Latino-kandidaat Ferrer maakte geen echte kans. Ferrer gaf de schuld van zijn verlies aan de 74 miljoen dollar die miljardair Bloomberg in zijn campagne stak en wist zijn strijd om de 'twee verschillende New Yorks', arm en rijk, weer bij elkaar te brengen, niet te winnen.'' Meer op www.nrc.nl/newyork.

In het weblog Europa op www.nrc.nl/weblogeuropa schrijft redacteur Kees Versteegh over het evaluatieverslag van Jan Goeijenbier. Die was projectleider van de task force bij Buitenlandse zaken die de ja-campagne voor het referendum over de Europese grondwet moest coördineren. Goeijenbier kwam in het nieuws wegens een hoge vergoeding, een cruciale verspreking en een mislukte presentatie. Maar in zijn evaluatieverslag is daarvan weinig terug te vinden. ,,Ook bij een vlekkeloze overheidscampagne op 1 juni zou een `nee' uit de bus zijn gerold.''